Els gossos poden reconèixer les emocions en els éssers humans i altres gossos utilitzant senyals visuals i d'àudio, segons suggereix un nou estudi publicat a Biology Letters.

Els científics ja han documentat que ximpanzés i macacos tenen capacitat d'identificar estats emocionals entre els de la seva pròpia espècie. Però aquest és el primer estudi que demostra que un animal pot saber com se senten els membres d'una altra espècie.

Ja sabíem que els gossos poden discriminar entre diferents expressions facials humanes i sons associats amb estats emocionals específics. Investigant el temps que els gossos dediquen a veure imatges de persones i gossos combinats amb sons específics, el nou estudi va intentar explorar si els gossos podrien reconèixer els estats emocionals complets.

Cada imatge va ser aparellada amb un so emocional que era acompanyat o no coincidia amb l'expressió facial a la imatge. Quan els gossos miraven més temps imatges amb sons a joc, això es va interpretar com una habilitat per posar les dues coses juntes i identificar l'estat emocional.

Un element clau de l'estudi és que els gossos no tenen una formació prèvia o la familiarització amb la tasca, el que suggereix una capacitat intrínseca per reconèixer les emocions. Però, curiosament, els gossos de l'estudi tenien una resposta més significativa als estímuls d'una mateixa espècie que a estímuls humans.

S'entén així que els gossos siguin molt bons en llegir i respondre al llenguatge corporal humà i a la possible intenció de les nostres accions. Els gossos també poden demostrar forts llaços de comportament amb els propietaris, i reaccionar de manera diferent a les proves cognitives en funció de la presència i el comportament del propietari.

Això suggereix que els gossos han evolucionat la capacitat d'utilitzar els seus companys humans com a sistemes de suport social en situacions desconegudes. Així que la capacitat d'identificar les senyals emocionals dels humans seria una addició significativa a aquesta habilitat.

No obstant això, els gossos són també propensos a haver après que si responen als sons dels seus propietaris i expressions facials, seran tractats d'una manera determinada. L'exemple clàssic és el d'un gos que ha desobeït una ordre que mostra el que sembla ser una "cara de culpabilitat", com una manera d'apaivagar al seu amo quan el renya.

En quina mesura aquest comportament après juga un paper en les respostes dels gossos a les emocions humanes és una cosa que no es pot determinar completament, encara que l'estudi d'alguna manera reconeix les habilitats canines en aquesta àrea, informa The Conversation.