El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha descartat la possibilitat de dimitir malgrat l’escalada de pressió que rep per la votació divendres de la moció de censura i la voluntat de Podem i Cs d’impulsar-ne una altra “d’instrumental” en el cas que fracassi la de Pedro Sánchez, i s’ha dit víctima de la política de “Torquemada” per part de l’oposició. “La meva intenció és complir el mandat dels espanyols”, ha sentenciat durant una sessió de control al Congrés tensa on el portaveu adjunt d’ERC, Gabriel Rufián, ha afirmat que malgrat que a ERC li fa la mateixa gràcia que al PSOE votar junts, “l’obligació” dels republicans és fer fora els “lladres” i “carcellers” de La Moncloa. La portaveu del PSOE, Margarita Robles, ha afirmat que Espanya “necessita un president que sigui creïble”.

El president espanyol s’enroca al càrrec tot i que els tres grans grup de l’oposició busquen ja que deixi La Moncloa. El president espanyol ha emplaçat l’oposició a demanar responsabilitats polítiques al qui vol ser president “com sigui i sempre que no passi per les urnes”. “Si va a les urnes, i per això en defuig i presenta la moció de censura, és impossible que sigui president del govern, i ha d’utilitzar dreceres matusseres”.

En aquest sentit, ha afirmat que “el que està passant” és que s’ha presentat una moció de censura que només pot prosperar per dues vies: “Ciutadans o el govern Frankenstein”. “La posició del PSOE és dir als independentistes que si no el voten ha de pactar amb Cs i avançar les eleccions, i a Cs li diu que si li exigeix eleccions ha de fer govern Frankenstien”. “Els estan fent xantatge a tots i veurem qui accepta el xantatge”, ha dit.

Robles: “No té credibilitat”

Robles li ha retret que no hagi actuat després de la condemna de Luis Bárcenas i ha afirmat que el PSOE ha optat per presentar una moció de censura perquè “vostè no té cap tipus de credibilitat” i ha actuat per “tapar la corrupció del seu partit”. “Un president del govern que no té credibilitat per als tribunals de justícia no en té per a l’estabilitat d’aquest país” i per tant “Espanya necessita un president del govern que sigui creïble, que aporti confiança i estabilitat”.

Rufián: “Fer fora lladres i carcellers és una obligació”

Rufián, durant la seva pregunta, també ha llançat un missatge per als barons del PSOE que diuen que prefereixen sostenir Rajoy que pactar amb independentistes. “Guardin-se dels barons que els diuen que millor amb lladres que amb republicans. A nosaltres ens fa la mateixa poca gracia votar amb vostès que a vostès amb nosaltres, però fer fora lladres i carcellers de La Moncloa no és una opció, és una obligació”, ha dit.

Rajoy: no competiré amb vostè amb bon gust, mesura i moderació, simplement recordar que la sentència no condemna el govern d’espanya, ni al PP, ni a ningí que en aquest moment sigui militant del PP