Les comissions presumptament pagades per empresaris per adjudicacions sospitoses del Govern que presidia Eduardo Zaplana a la Comunitat Valenciana rondarien els 10 milions d'euros, han informat a Efe fonts de la investigació.

Eduardo Zaplana, president de la Comunitat Valenciana entre 1995 i 2002, ha estat detingut aquest dimarts a la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil al costat de almenys cinc persones més, entre elles Vicente i José Cotino, nebots de l'exdirector general de la Policia, exvicepresident de la Generalitat valenciana i expresident de les Corts valencianes, Juan Cotino.

Es tracta d'una investigació per delictes de malversació, prevaricació, blanqueig de capitals i suborn que dirigeix ??el Jutjat d'Instrucció número 8 de València en col·laboració amb la Fiscalia Anticorrupció.

Una operació que continua oberta, segons les fonts consultades per EFE, i que, de moment, també ha permès l'arrest de qui va ser cap de Gabinet d'Eduardo Zaplana a la Comunitat Valenciana i president del club de bàsquet Estudiantes, Juan Francisco García.

Així mateix, la Guàrdia Civil ha detingut a qui va ser director del Centre de Desenvolupament Turístic (CDT) de Benidorm i posteriorment director de Relacions Institucionals de Terra Mítica, Joaquín Barceló Llorens, i la seva dona, Felisa López.

Els investigadors sospiten que un grup d'empresaris van pagar una quantitat pròxima als 10 milions d'euros a canvi d'adjudicacions i han posat el focus sobre les ITV i els parcs eòlics.

De fet, un dels registres practicats avui per la UCO s'ha realitzat a la Conselleria d'Economia valenciana, on han sol·licitat l'expedient complet del pla eòlic de la Comunitat Valenciana de 2003 i el corresponent a la concessió de les ITV de 1997.

Les fonts consultades per EFE han matisat que el pagament d'aquestes quantitats per part dels empresaris no vol dir que el mateix Zaplana les percebés.