Les autoritats belgues examinaran aquest dilluns la situació de seguretat al país i decidiran si ha arribat el moment de reduir de 3 a 2 el nivell d'alerta terrorista (en una escala de 4), després d'una mica més de dos anys baix risc "greu" d'atemptat.

El Consell Nacional de Seguretat, del que formen part el Govern i els responsables de Seguretat, rebran una última avaluació de la situació realitzada per l'Òrgan de Control i Anàlisi de l'Amenaça (OCAM).

"Hi ha moltes possibilitats (que es rebaixi l'alerta)", han indicat fonts oficials citades pel diari belga 'L'Echo', que recorda que aquest canvi suposaria passar d'un risc "greu" d'atemptat a un nivell en el qual l'amenaça és "poc versemblant".

Bèlgica es troba sota el nivell 3 d'alerta terrorista des del 16 de novembre de 2016, dies després que una cèl·lula gihadista deixés 130 morts i centenars de ferits en una cadena d'atemptats a París.

Els terroristes van preparar l'atac des de Brussel·les, on es van criar diversos dels gihadistes implicats, inclòs Salah Abdeslam, l'únic de la cèl·lula que va fugir amb vida de París i que va tornar a Bèlgica per amagar-se durant mesos.

Amb el nivell 3 d'amenaça el Govern belga va decidir desplegar milers d'efectius de l'Exèrcit als carrers per recolzar la tasca de la Policia en les tasques de vigilància i protecció de llocs públics.

Una presència militar que continua dos anys després i que podria ser retirada, almenys parcialment, amb el canvi en l'avaluació de risc.