La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, considera que, davant l'evolució dels esdeveniments, els independentistes estan "dividits" i "espantats", i ha apel·lat la "gent sensata" del Govern perquè el president Puigdemont no faci més passos cap al "precipici".

Sáenz de Santamaría, en una entrevista a la COPE, ha considerat que la manifestació d'ahir a Barcelona en contra dels independentistes va ser "un punt d'inflexió" en què la societat civil catalana contrària al projecte sobiranista va tenir el suport de molts ciutadans d'altres comunitats que es van desplaçar a Barcelona.

La vicepresidenta ha assegurat que el Govern està preparat per fer front a qualsevol decisió que anunciï demà Puigdemont davant el Parlament.

"Cal situar-se en tots els escenaris, contemplar-los tots, tenir-los tots treballats", ha recalcat després d'explicar que el "fanatisme" de Puigdemont ha anat vacunant davant qualsevol esperança que tornés al seny i la serenitat.

Sáenz de Santamaría ha posat de manifest la divisió existent entre les declaracions de Puigdemont i d'alguns membres del seu partit sobre el que farà.

"Divisió n'hi ha, preocupació n'hi ha, espantats estan, però ja hem vist molt fanatisme i hem d'estar preparats per tot", ha insistit abans de fer una crida a la "gent sensata" de la Generalitat.

"Apel·laria la gent sensata de la Generalitat, la gent que en algun partit en aquesta comunitat li queda una resta de democràcia i respecte a la llibertat, perquè no es llencin al precipici", ha subratllat.

Respecte a la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució si Puigdemont declara la independència, s'ha limitat a assenyalar que el Govern prendria en aquest cas totes les mesures que calguin.

"Tot el que fem ha de ser eficaç i efectiu i provocar el menor dany possible. Si a l'altra banda tenim un fanàtic -ha afegit-, a nosaltres ens correspon aportar dosis dobles de seny i seny i un criteri ferm i meditat".

En plantejar-li si recórrer a l'article 155 suposa tancar el Parlament, inhabilitar Puigdemont i assumir la Presidència de Catalunya, la vicepresidenta ha assenyalat que "pot suposar moltes coses".

"Fa falta molt criteri polític, molt consens amb la resta de grups i mesurar-ho en criteris d'eficàcia perquè les decisions que adoptem haurien de ser decisions que puguin implantar-se, que tinguin efectes i causin el menor dany possible, i, dins d'aquestes, les que s'han citat, altres diferents o moltes més, però sempre pensant que es reposi la llei i l'interès general", ha explicat.

Sáenz de Santamaría ha recalcat la conveniència de consens entre els partits constitucionalistes davant les decisions que calgués adoptar, però ha deixat clar que si Puigdemont declara la independència, "caldrà prendre mesures, i aquesta decisió serà del Govern d'Espanya".

"No sé com redactarà Puigdemont el seu discurs, però si declara la independència unilateral això no produirà efectes, i correspon al Govern central, a través del Senat (en referència a l'article 155), adoptar les mesures. Estarem -ha dit- molt pendents".