El president del govern, Mariano Rajoy, s'ha vist obligat a retardar avui seu la seva habitual reunió d'estiu amb el rei al palau de Marivent, prevista inicialment a les 12.30 hores, per un atac de lumbago que ha patit aquest matí, han informat fonts de la Moncloa.

A la tornada de la seva caminada matinal pels voltants de Ribadumia (Pontevedra), on ha passat uns dies de vacances, Rajoy ha sentit molèsties i ha necessitat assistència mèdica. Un cop tractat, el cap de l'Executiu ha pogut embarcar a l'avió oficial que el trasllada des de Vigo a Palma, on es veurà amb Felipe VI aquesta tarda. Rajoy ja ha patit en altres ocasions problema de lumbàlgia que també l'han obligat a rebre tractament mèdic, segons les fonts.

En els dies en què ha estat de vacances a Pontevedra, el president del govern ha sortit a passejar a primera hora del matí, una de les seves grans aficions. Rajoy ha parlat amb el Rei per informar-lo del seu estat i comunicar-li l'hora a la qual podria enlairar-se des de Vigo rumb a Palma, han apuntat des de Moncloa.

Segons la Moncloa, després de la reunió tindrà lloc el dinar amb el cap de l'Estat i, quan acabi, decidirà si compareix, a partir de les 15: 30h, davant els periodistes en funció de com es trobi físicament, ja que la roda de premsa al jardí de Marivent dels presidents del govern sempre es fa a peu dret.

La reunió estival té com a objectiu analitzar les qüestions d'actualitat de l'àmbit polític, per la qual cosa es dóna per fet que abordin la crisi de Catalunya davant el desafiament independentista. Felip i el cap de l'Executiu reprenen així la tradició de mantenir aquest despatx a la residència estival de la Família Reial a Mallorca. En 2016, amb l'Executiu en funcions i en plena formació de govern després de les eleccions del 26 de juny, va ser el cap d'Estat qui es va traslladar breument a Madrid per al despatx setmanal al palau de la Zarzuela.

Felip VI va començar el divendres 28 de juliol la seva activitat oficial a Palma de Mallorca rebent les autoritats balears al palau de l'Almudaina. I aquest divendres passat, Felip, Letizia i Sofia van oferir al mateix palau una recepció a les autoritats i a una representació de la societat balear, una cita que és 'fixa' a l'activitat estival dels reis des de la proclamació de Felip VI.