El govern central ha decidit no renovar l'autorització necessària perquè la central nuclear de Santa María de Garoña (Burgos), que no està en funcionament des de fa cinc anys, pugui tornar a operar, de manera que serà tancada, ha anunciat avui el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal.

L'Executiu ha pres aquesta decisió per l'escàs impacte de la central en el sistema elèctric espanyol, ja que té una potència de només 400 megawatts, i perquè no hi ha certesa política ni econòmica perquè puguin amortitzar les inversions necessàries, donada l'oposició de la majoria dels grups parlamentaris. L'Ordre Ministerial per la qual es denega la renovació de l'autorització es signarà "immediatament", ha explicat Nadal.

El titular d'Energia ha recordat que es tracta d'una central antiga -de primera generació-, de les que ja no en queden gaires a Europa i l'aportació al sistema elèctric espanyol és reduïda, per la qual cosa el seu tancament tindrà un impacte "nul" en la seguretat del subministrament i en el preu de l'electricitat. De fet, ha recordat el ministre, la central està aturada des de 2012 per decisió de les empreses propietàries, Endesa i Iberdrola.

Segons Nadal, la decisió de no renovar l'autorització s'ha pres "veient el context de clara oposició política" i tenint en compte que les empreses han volgut utilitzar aquest tema com a "element de pressió" per canviar la regulació. El ministre ha dit que les empreses van decidir tancar la planta el 2012, un any abans d'esgotar-se l'autorització anterior, com a reacció a la creació d'una taxa nuclear. En aquest sentit, Nadal ha recalcat que la taxa "es queda com està".

El titular d'Energia ha lamentat que no hagi existit un "debat assossegat" en l'àmbit polític sobre el futur de Garoña i ha subratllat que qualsevol central nuclear "necessita certesa econòmica i també política i social" per poder amortitzar les inversions. En aquest sentit, ha recordat la Proposició de Llei plantejada pel PSOE per tancar Garoña, que tenia el suport de la resta dels grups parlamentaris, excepte el PP. El ministre ha deixat clar, però, que aquesta decisió no es pot extrapolar a la resta de les centrals nuclears.

Nadal ha avançat que el seu departament ha mantingut reunions amb la Junta de Castella i Lleó per posar en marxa un pla de reactivació que compensi el tancament de Garoña. El ministre ha explicat que el tancament de la planta es prolongarà entre tretze i setze anys.