La portaveu d'Units Podem, Irene Montero, ha acusat avui el Govern central d'haver "dinamitat tots els ponts" amb Catalunya i al president, Mariano Rajoy, d'haver "encès la metxa" en recórrer l'Estatut davant el Tribunal Constitucional i "rebentar el pacte de convivència".

Montero, durant la seva intervenció en el ple del Congrés, on es debat la moció de censura d'Units Podem contra el Govern, ha parlat de la situació actual a Catalunya, que ha denominat "xoc de trens".

Si la dinàmica de "xoc de trens" és la que preval ara, és perquè el PP s'ha encarregat de "dinamitar tots els ponts" amb l'"anticatalanisme com a bandera", perquè aquesta, segons el seu parer, ha estat l'estratègia dels populars des de 2006.

Va ser llavors el líder del PP, Mariano Rajoy, el que va encunyar com a lema "la democràcia sóc jo", i contravenint el que va decidir el Congrés, el Parlament de Catalunya i els ciutadans catalans en referèndum van optar per presentar un recurs d'inconstitucionalitat davant "el seu tribunal favorit", el Constitucional.

Així ho ha explicat Montero, per a qui és Rajoy, per tant, el que "va agafar la metxa" de la ruptura amb Catalunya, perquè en fer això "va rebentar el pacte de convivència".

La portaveu d'Units Podem ha indicat que el model territorial del Govern està "caduc" perquè al decidir, que és el que proposen els partits independentistes, "no es trenca res".

Al contrari, segons les seves paraules: "Són vostès (el PP) els que han trencat Espanya i l'han venut a fons voltor i a fons d'inversió que estan prenent el control del país".

Montero ha assegurat que el Govern no vol que "decideixin els ciutadans", però estan "encantadíssims" que "decideixin els voltors financers".

Més endavant, ha assegurat: "Aquest és un país plurinacional" perquè és "un país de països", i així ho reconeix la Constitució.

Tal com ha declarat, el PP no té present aquesta premissa, cosa que l'ha portat a recalcar que els populars "han preferit ser un partit residual amb un espanyolisme ranci", comandat per "un xenòfob confés" com és Xavier García Albiol, amb tal de "donar ales al seu graner de vots a la resta d'Espanya".

Ni el Govern espanyol ni el PP han parlat mai de "llaços entre pobles" ni de "germandat", de manera que "mai han bastit ponts". Això els converteix en "símptoma que formen part del passat" i en exponents d'"un model territorial que no està a l'altura del país".

Així que, ha sentenciat: "Un motiu més per fer-los fora".

En canvi, per a Units Podem "Catalunya mai no ha estat un problema d'Espanya".

"L'Espanya que ve és oberta, tolerant, solidària, com sempre han estat els pobles d'Espanya; l'Espanya que ve reconeix el dret dels ciutadans catalans a decidir; l'Espanya que ve porta la fraternitat per bandera", ha afegit.

Ha estat, per tant, "una pèssima gestió" la del "conflicte" amb Catalunya i la "negativa al referèndum" suposa, per tant, "un símptoma" que el Govern del PP "forma part del passat", ha subratllat Irene Montero.

Segons la posició del seu partit, hi ha d'haver referèndum i dret a decidir perquè les bases de la convivència entre els pobles d'Espanya siguin "democràtiques".