La retirada dels Estats Units de l'Acord de París deixa aquest país com un dels tres que no formen part del pacte internacional contra el canvi climàtic juntament amb Síria i Nicaragua.

Què és l'Acord de París?

Afavorit per Nacions Unides, l'Acord de París va ser subscrit el 2015 per prendre el relleu del Protocol de Kyoto. Obama va ser un dels grans impulsors d'un pacte que implica l'adopció de mesures per la reducció mundial dels gasos d'efecte hivernacle, amb objectius concrets com "mantenir l'augment de la temperatura mitjana mundial molt per sota de 2 graus respecte als nivells preindustrials". I tot, sense que interfereixi en el creixement econòmic de les nacions.

Manifestació en defensa de la lluita contra l'escalfament global el 2015 al Brasil. REUTERS

Quins compromisos va adoptar Estats Units?

L'Administració Obama va estampar per escrit la seva intenció de reduir les emissions contaminants en un percentatge entre el 26% i el 28% abans de l'any 2025. Ara cal veure quina és la proposta concreta de Trump per lluitar contra el canvi climàtic. El president dels EUA diu que el seu país desenvoluparà una altra estratègia de lluita contra l'escalfament global que respecti els seus interessos econòmics, però les incògnites són moltes. Part del seu gabinet i del sector industrial no estan d'acord amb la decisió de retirar-se, ja que consideren que Washington perdrà així autoritat moral en aquest i en altres camps.

Obama, amb Leonardo DiCaprio, una de les veus més actives als EUA en la lluita contra el canvi climàtic. REUTERS

Qui són els grans contaminants?

Xina és el país més contaminant del món, però els Estats Units, la primera economia del món, és el segon. Entre tots dos representen el 40% de les emissions de diòxid de carboni que es produeixen al món, especialment per l'activitat relacionada amb les indústries del carbó. Pequín s'ha compromès a mantenir-se dins l'Acord i a rebaixar l'ús d'energies carboníferes. Als Estats Units, Trump ja havia promès a aquest sector que revertiria la línia empresa per Obama.

Planta d'extracció de carbó a West Virginia, Estats Units. GETTY IMAGES

Quins efectes tindrà sobre l'escalfament global?

És previsible que s'acceleri el ritme de desglaç dels casquets polars, alhora que el nivell del mar tornarà a pujar. L'hemisferi sud, en zones com Amèrica Llatina i Oceania, podrien ser els espais on abans podrien notar aquestes conseqüències. La temperatura mitjana al món el 2016 va ser la més alta des que es van començar a prendre registres en 1880.