El duc d´Edimburg, Felip Mountbatten, deixarà les seves obligacions reials a la tardor, segons ha informat aquest divendres Buckingham Palace. La decisió respon al mateix duc d´Edimburg, que acceptarà tots els compromisos acordats fins a l´agost però cap altre més enllà d´aquesta data. Nascut Felip de Grècia i Dinamarca i anomenat Felip Mountbatten al convertir-se a l'anglicanisme i nacionalitzar-se com a britànic, va ostentar el títol de príncep de Grècia i Dinamarca. L´any 1947 es va casar amb Elisabet II i se li van atorgar els títols de duc d'Edimburg, comte de Merioneth i baró Greenwich i el 1957 se li va afegir el tractament de príncep.

Segons el comunicat de la Casa Reial britànica, la decisió del duc d´Edimburg "compta amb tot el suport" de la reina d´Anglaterra, que "continuarà amb la seva agenda oficial, amb l´ajuda dels membres de la Família Reial".

El príncep Felip complirà "amb tot els compromisos previstos des d´ara i fins l´agost", tant els individuals com aquells previstos en companyia de la reina, assegura Buckingham Palace. Ara bé, "no acceptarà noves invitacions" tot i que "pot escollir participar en alguns actes públic de tant en tant".

El duc d´Edimburg està vinculat, ja sigui com a mecenes, membre o president, amb 780 organitzacions. Segons Buckingham Palace, "hi continuarà vinculat" tot i que "no tindrà un paper actiu a l´hora d´assistir als compromisos" que se´n derivin.

El duc d´Edimburg farà 96 anys el mes que ve i al novembre celebrarà el 70è aniversari del seu casament amb Elisabet II. Els seus quatre fills són el príncep Carles de Gal·les, successor al tron d´Anglaterra, la princesa Anna, Andreu de York i Eduard de Wessex.