A finals de novembre, quan era a la meitat del tractament de quimioteràpia, Maria Ferrer Miralles, una veïna de la localitat alacantina de Xàbia de 43 anys, va decidir obrir un altre front en la seva lluita contra la malaltia. A ella li van detectar el càncer de mama el passat mes de juny en una revisió que es va fer en una clínica privada. Va ser el seu ginecòleg el que li va aconsellar que es realitzés la mamografia. Maria tenia antecedents familiars. La seva mare va morir de càncer amb 41 anys.

A ella li va cridar l'atenció l'elevat nombre de dones joves que pateixen la malaltia. Va investigar i va confirmar que els oncòlegs també advertien d'un augment de casos en noies d'entre 35 i 40 anys. Maria va decidir que, al mateix temps que lluitava contra el càncer de mama, iniciaria una petició a la plataforma change.org per reclamar que la Seguretat Social comenci a fer a les dones les mamografies quan compleixen els 30 anys. Ara aquestes revisions es fan als 45. Aquesta veïna de Xàbia ja hagués arribat tard. Moltes altres dones, també. La petició va dirigida al ministeri i a la conselleria de Sanitat.

Va començar a recollir signatures al novembre. I quan va veure que la cosa es frenava a internet, se'n va anar a les caminades -conegudes com "voltes a peu" a la Comunitat Valenciana- i a les carreres de la dona dels pobles. També ha deixat fulles en els centres de salut.

Ja ha reunit 40.000 firmes. Maria va explicar aquest dimarts que té unes 26.000 que li han arribat per internet i la resta estan signades de pròpia mà. Aquestes últimes les guarda en una caixa en la que ha escrit la paraula "vida".

"I no pararé. Si abans era lluitadora, ara ho sóc més. No és només la meva lluita contra el càncer. He volgut anar una mica més enllà i lluitar per totes aquestes dones que poden evitar la malaltia si se'ls detecta en fase inicial ", explica. Maria afirma que oncólogues del prestigi d'Anna Lluch recomanen que les dones es facin mamografies quan són joves. "També és important ensenyar a les noies a fer-se l'autopalpació. I si noten alguna cosa rara, han d'anar ràpidament al metge. Una autoexploració de deu minuts al mes pot salvar-los la vida".

Maria Ferrer ha mantingut durant tota la malaltia una actitud molt optimista que ha reflectit en la seva pàgina de Facebook. S'ha convertit en un exemple per a altres dones. Ha plantat cara a la malaltia sense por. "És clar que he tingut moments molt durs. Però volia que els meus fills em veiessin sempre forta", reconeix.

Ara fins i tot ha contactat amb la Casa del Rei. "M'agradaria que la reina Letizia s'involucrés en avançar les mamografies. També m'he reunit amb les regidores de Xàbia de Sanitat i Serveis Socials i estan tramitant-se una cita amb la conselleria de Sanitat".