La NASA ha confirmat aquest dijous el descobriment d'hidrogen a Encèlad, una de les llunes de Saturn, el que podria significar l'existència de microorganismes vius en aquest lloc.

"L'hidrogen trobat té gairebé tots els ingredients que necessitaries per suportar la vida a la Terra", va afirmar en una conferència de premsa Linda Spilker, una de les científiques de la sonda espacial internacional Cassini, que orbita Saturn des de 2004.

Missió Cassini

El treball d'investigadors de la missió Cassini, publicat aquest dijous a la revista 'Science', indica que el gas hidrogen que potencialment podria proporcionar una font d'energia química per a la vida, es troba a l'oceà gelat d'Encèlad.

La presència d'hidrogen en l'oceà d'aquesta lluna de Saturn significa que els microbis -si és que existeixen- podrien utilitzar-lo per obtenir energia combinant-ho amb diòxid de carboni dissolt en l'aigua, segons els científics.

Aquesta reacció química, coneguda com "metanogènesi" està en l'arrel de l'arbre de la vida a la Terra, i fins i tot podria haver estat crítica per l'origen de la vida al nostre planeta, segons van indicar els investigadors en el seu treball.

"Això és el més proper que hem estat, fins ara, a la identificació d'un lloc amb ingredients necessaris per a un entorn habitable", va dir Thomas Zurbuchen, administrador associat de la missió científica de l'agència aeroespacial (NASA).

Contestar a la pregunta de si estem sols

Així, Zurbuchen va assegurar que aquests resultats s'acosten a la Humanitat a respondre "si realment estem sols o no a l'Univers".

La sonda Cassini, un projecte conjunt de la NASA, l'Agència Espacial Europea (ESA) i la italiana (ASI), serà posada en órbita cap a una zona no explorada entre Saturn i els seus anells perquè, als 122.000 quilòmetres per hora a que vola, entri en l'atmosfera gasosa d'aquest planeta al setembre pròxim.