"Si estàs veient aquest vídeo és que he aconseguit ser lliure". Són les primeres paraules de José Antonio Raval, un malalt d'esclerosi lateral amiotrófica (ELA), que va decidir llevar-se la vida i deixar constància d'això en un vídeo per criticar l'absència d'una llei d'eutanàsia a Espanya i perquè volia ser ell qui decidís quan havia d'arribar el moment de morir.

Raval era un electricista de Riocabado (Àvila) de 58 anys que li van detectar ELA a l'agost de 2015. El passat dos d'abril va decidir posar fi a la seva existència en el pis en el qual vivia a Alcobendas (Madrid), ingerint una combinació letal de fàrmacs que havia adquirit per Internet.

Casat i amb dos fills, José Antonio relata en el vídeo, que ha publicat el diari El País, que ja no pot fer cap activitat quotidiana: "Ja no puc ni aixecar-me del llit ni ficar-me al llit. Ni donar-me la volta. No puc vestir-me, despullar-me. No puc netejar-me. No puc menjar ja sol".

Explica que "farà un suïcidi assistit, que si fos mèdicament, aquí hi hauria un doctor que m'hauria receptat la medicació i me la prendria i moriria dolçament". Denúncia que com no està legalitzada aquesta pràctica ni l'eutanàsia, "ho haig de fer pel meu compte". "Em sembla indignant que una persona hagi de morir sola i en la clandestinitat, i que la teva família s'hagi de marxar de casa per no acabar a la presó".

"Avui sóc jo. Però en un futur poden ser els teus avis. Els teus pares. Els teus germans. Els teus néts o tu. Pensa-ho". Són les seves últimes paraules abans d'agafar i ingerir els medicaments que van posar fi a la seva vida.