La Unió Europea (UE) està a l'espera de rebre la carta que presentarà aquest migdia al president del Consell Europeu, Donald Tusk, l'ambaixador britànic davant la UE, Tim Barrow, per activar la sortida del Regne Unit de la UE.

Després del lliurament de la missiva, que suposarà el primer pas per a l'inici formal de les negociacions, Tusk farà una breu declaració de justificant de recepció, al voltant de les 13.45 hores. Alhora, la primera ministra britànica, Theresa May, es dirigirà al Parlament britànic per informar els diputats de la notificació a la UE de la voluntat del seu país de sortir del bloc.

La carta britànica suposa en la pràctica l'activació de l'article 50 del Tractat de Lisboa, que estableix les negociacions sobre la sortida d'un país comunitari.

El Regne Unit quedarà fora de la Unió en dos anys a partir d'avui, llevat que els Vint acordin de manera unànime continuar amb les converses, o si el Regne Unit es fa enrere en aquest termini de 24 mesos. S'espera que en el termini de 48 hores a partir d'aquest dimecres, probablement el divendres, Tusk faci públic un esborrany de "directrius negociadores", que tindran en compte el contingut i les intencions expressades en la carta britànica. En les setmanes posteriors aquest document serà debatut a diferents nivells (en reunions d'experts, xerpes i ministres), han indicat fonts europees.

Està previst que els líders dels Vint adoptin les directrius que han de fixar els principis bàsics de les negociacions en una cimera extraordinària que tindrà lloc el proper 29 d'abril. Les negociacions pròpiament dites començaran, segons es preveu, a finals de maig.