Les autoritats australianes han elevat avui a categoria 4 el cicló Debbie i han avisat de la possibilitat d'inundacions a més de 25.000 persones a l'àrea de Mackay, al nord-est del país, on s'espera que toqui terra aquesta nit.

La categoria 4, una menys que la màxima, implica vents "molt destructius" amb ràfegues d'entre 225 i 279 quilòmetres per hora, i la possibilitat que aixequi teulades, vehicles i arbres, entre altres objectes, a més de produir talls de llum.

L'Oficina Meteorològica calcula que aquest cicló, el més potent dels últims anys a Austràlia, tocarà terra cap a les 21.00 GMT de dilluns amb forts vents i copioses precipitacions capaços de causar inundacions de dos metres i mig de profunditat.

"Estem demanant a la gent que pugui que surti ja de les zones baixes, que no esperi a demà perquè llavors no podran", ha indicat a la premsa el comissionat Ian Stewart de la Policia de Queensland.

L'Oficina de Meteorologia ha assenyalat que el cicló serà el més poderós en afectar Austràlia des de l'huracà Yasi, el 2011, que va generar un onatge que va causar nombrosos danys al litoral.

"Apagueu la llum, el gas i l'aigua, desendolleu els electrodomèstics, que la família s'instal·li a la part més segura de la casa amb la farmaciola al costat", ha avisat la comissionada Katarina Carroll de Servei d'Urgència i Bombers de Queensland per la cadena estatal ABC.

Carroll, com la Policia, ha advertit a la població en les àrees afectades que "les condicions han empitjorat i aviat serà molt tard perquè abandonin els seus domicilis".

Les autoritats han emès un avís a una zona que va des de la ciutat de Cardwell a la de Saint Lawrence i que inclou a Mackay, Townsville, Bowen, Collinsville i les turístiques illes de Whitsunday.

Els centres educatius i llars d'infants han estat clausurats fins a nou avís, mentre que les aerolínies Qantas, Jetstar i Virgin han cancel·lat diversos vols a Townsville, Hamilton i Mackay.

Més de mil treballadors dels serveis d'urgència i membres de les Forces Armades australianes han estat desplegats a la regió per assistir amb els preparatius.