El Partit per la Llibertat i la Democràcia (VVD) ha guanyat les eleccions a Holanda amb 31 escons, segons l´enquesta a peu d´urna d´Ipsos publicada un cop tancats els col·legis electorals. La formació de l´actual primer ministre, Mark Rutte, s´hauria imposat, per tant, a la ultradreta de Geert Wilders, tot i que perdria 10 escons respecte al 2012. L´ultra Partit per la Llibertat (PVV) hauria obtingut 19 escons, quatre mes que en els últims comicis, i els mateixos que els cristianodemòcrates del CDA i l´altra formació liberal holandesa, el D66. Un dels millors resultats de la jornada és, sempre segons el sondeig a peu d´urna, el dels Verds, que haurien passat de 4 a 16 escons.

El sondeig, publicat per NOS i la RTL, també apunta que la participació en aquests comicis holandesos ha estat d´un 81%, més elevada que l´any 2012, quan va ser del 74,6%.

L´enquesta indica que Mark Rutte, primer ministre des del 2010, s´imposa a l´ultradretà Geert Wilders, tot i que perd escons i passa de 41 a 31. El xenòfob Wilders en puja 4, de 15 a 19, però no aconsegueix imposar-se com a primera força i, de fet, queda empatat amb els liberals del D66, que incrementen 7 escons, i els cristianodemòcrates de la CDA, que passen de 13 a 19, segons el sondeig a peu d´urna.

Els Verds de GroenLinks, amb el candidat Jesse Klever, de només 30 anys i antítesi de Wilders, ha aconseguit, segons el sondeig, un resultat històric, passant de 4 a 16 escons. El pitjor resultat que indica l´enquesta és el dels laboristes del PvdA, formació que estava al govern de coalició de Rutte, i que passaria de 38 escons a només 9.

A nivell percentual, l´enquesta dona al partit de Rutte un 20,6% dels vots, sis punts menys que en les anteriors eleccions. El partit de la ultradreta hauria assolit un 12,6% dels suports, respecte al 10,1% del 2012, igual que el liberal D66, que puja des del 8% dels últims comicis, i que la dreta del CDA, que obtindria un 12,7%. Els Verds, per la seva banda, haurien obtingut un 10,7% dels suports, molt més que el 2,3% d´ara fa cinc anys.

El sistema electoral holandès, proporcional i amb circumscripció única, fa molt probables les coalicions, i dona escons a formacions molt petites amb percentatges de vot molt baix. De fet, cap partit ha governat Holanda amb majoria absoluta des de fa dècades. Els holandesos escullen 150 diputats al parlament, amb la majoria absoluta situada en els 76 escons.