El comandant general del Cos de Marines d'Estats Units, el general Robert B. Neller, ha admeès que la força militar que comanda depèn de la "confiança i el respecte" en ple escàndol per la difusió entre militars de fotos de les seves companyes nues, sense el seu consentiment.

Un condecorat sergent, veterà de l'Iraq i l'Afganistan, Thomas James Brennan, ha revelat al seu lloc web d'informació sobre assumptes militars l'existència de nombroses imatges de dones del Cos de Marines que van ser fotografiades despullades i que van ser difoses a Facebook sense el seu consentiment .

Segons la versió oficial, els Marines investiguen les denúncies sobre la implicació d'un "indeterminat nombre" de marines en actiu i veterans en la distribució en una xarxa social d'imatges de companyes nues i també d'altres dones, i on a més es promou la violència sexual.

Segons recull la revista Marines Corps Times, "les explosives revelacions" no només poden afectar centenars de militars, sinó que a més s'han produït amenaces de mort a les xarxes socials contra Brennan, que ha difós la informació, i la seva família.

La resposta a través de Twitter del comandant dels Marines nord-americans passa quan l'escàndol ha sacsejat les xarxes i posa en evidència les dificultats castrenses per tallar els problemes d'assetjament i violència sexual contra les dones militars.

Segons Marine Corps Times, la comunitat on van ser distribuïdes aquestes imatges té uns 30.000 membres, principalment dels Marines en actiu i retirats nord-americans, però també britànics.

El Pentàgon afronta així un altre escàndol després d'altres anteriors, com el de les violacions de dones a les Forces Armades, que va implicar els investigadors del Servei Naval d'Investigació Criminal (NCIS, per les sigles en anglès) i també als capellans del cos.

El portaveu dels Marines al Pentàgon, el comandant Clark Carpenter, va declarar a la revista que els investigadors no saben quina dimensió té la trama.

En el document-guia de 10 pàgines de l'oficina d'Afers Públics del Cos de Marines que circula entre els oficials per afrontar l'escàndol s'apel·la a la col·laboració amb els investigadors i denunciar qualsevol fet criminal.

També s'ofereix a les dones que s'han vist afectades les vies oficials de comunicació amb l'inspector general del cos, el canal de comandament, Military One Source (línia d'atenció telefònica 24 hores), i els propis capellans.

L'impacte en la moral del cos i la degradació de les víctimes són dos dels aspectes que qüestionen la integritat dels responsables de l'escàndol, entre d'altres aspectes destacats en el document preparat per afrontar la crisi.