El partit ultranacionalista finès Veritables Finlandesos ha inscrit com a candidat a les eleccions municipals del proper abril al pastor protestant negre Joao Bruno Putulukeso, en un intent de rentar la seva imatge de partit racista pròxim a la ultradreta.

Putulukeso, d'origen africà, concorre als comicis locals del 9 d'abril per la circumscripció de Vaasa, ciutat de la costa oest del país nòrdic, amb el lema "L'amor és l'arma de la victòria", segons pot llegir-se en la pàgina que li dedica el web del partit.

"Vull que els immigrants entenguin que els Veritables Finlandesos no són enemics dels immigrants. Els immigrants han d'obeir a la llei i les normes, i llavors poden integrar-se en pau", afirma.

En la seva breu perfil, el candidat de color explica que vol millorar les condicions dels estudiants estrangers i que les seves prioritats són la família i el medi ambient.

"La família ha de ser protegida, el matrimoni és cosa de l'home i la dona", assegura en línia amb la postura oficial del partit ultraconservador, que en tot moment es va oposar a la llei del matrimoni homosexual que va entrar ahir en vigor a Finlàndia.

Malgrat ser pràcticament un desconegut, la seva afiliació a aquest partit li ha donat visibilitat i ha causat estupor a les xarxes socials del país nòrdic, on alguns el qualifiquen ja com "el Hitler negre" per la semblança del seu bigoti amb el del líder nazi .

Els Veritables Finlandesos són actualment un dels tres socis del Govern finès, posició que van aconseguir gràcies a l'impressionant avanç aconseguit en les dues últimes eleccions parlamentàries.

El carisma del seu líder, l'actual ministre d'Exteriors, Timo Soini, unit al seu programa populista i a les postures euroescèptiques i contra els immigrants, van calar en el sector més descontentament de l'electorat finlandès i en els comicis de 2015 els Veritables Finlandesos es van convertir en la segona força del país.

L'arribada del partit a l'Executiu va obligar a Soini a fer concessions i suavitzar la seva posició per allunyar-se de la ultradreta, el que va incloure l'expulsió del partit d'alguns dels seus membres més obertament racistes.

En un intent de millorar també la seva imatge internacional, el partit va suprimir de la seva denominació en anglès el terme "veritables" per les seves connotacions negatives i va passar a cridar-se "Els finlandesos", encara que no va modificar el nom ni en finès ni en suec, els dos idiomes oficials del país nòrdic.

En tot just dos anys de govern, els Veritables Finlandesos han defraudat a bona part del seu electorat i dels seus afiliats, el que ha provocat la caiguda del seu suport popular a les últimes enquestes, en què perden gairebé la meitat de la intenció de vot .