Diversos centenars de balenes pilot van ser trobades mortes aquest divendres a Nova Zelanda després que més de 400 d'elles quedessin encallades a la remota badia Golden, al nord-oest de l'illa Sud, ha informat la premsa local.

Fonts del Ministeri de Conservació indicat a la cadena TVNZ que es calcula que han mort uns 300 cetacis d'un total de 416 que van quedar atrapats ahir a la nit en una zona sorrenca coneguda com Farewell Spit.

Desenes de socorristes van lluitar a contrarellotge per mantenir vives a les supervivents a l'espera que pugés la marea, mentre vigilaven la situació de les que han estat reflotades.

Es tracta del major incident de balenes que queden encallades a Nova Zelanda.

Al febrer de 2015 es va organitzar un operatiu per intentar salvar 200 balenes pilot que van quedar atrapades a la mateixa zona de Farewell Spit, però no va impedir que la majoria morís en el lloc.

Es desconeixen les raons per les quals aquestes balenes han quedat encallades, encara que la badia de Golden, que té aigües poc profundes, és coneguda per aquest tipus d'incidents.

La balena pilot, també anomenada Calderó comú, és un exemplar de front bombat i cos robust que pot arribar a entre sis i set metres de longitud.