Artur Mas “utilitzarà el judici” que encara el proper dilluns per haver permès la consulta del 9-N l’any 2014 “com una mobilització a favor de la independència”, assegura aquest divendres el Financial Times. Segons el corresponsal del rotatiu britànic a Espanya, Tobias Buck, Mas creu que el seu judici ajudarà “a fer obrir els ulls a l’opinió pública” i, per tant, “espera aquest moment amb entusiasme”. El diari també explica que Mas “s’exposa a una inhabilitació de 10 anys” per celebrar un “referèndum informal per demanar la independència d’una de les regions més grans i riques del país” i subratlla que “es va desafiar una sentència del Tribunal Constitucional” tirant endavant la consulta.

El diari subratllat que "el judici criminal" contra Artur Mas i les conselleres Rigau i Ortega, arriba "enmig d'una escalada de tensions entre Espanya i Madrid" i en un "pic del sentiment separatista a Catalunya" que inclou "manifestacions massives i un govern obertament a favor de la independència". Per això, l'expresident de la Generalitat veu en la declaració davant del jutge per permetre la consulta del 9-N "una oportunitat" per atiar l'independentisme.

"Personalment no és un regal; aquest judici pot aturar la nostra carrera política durant anys", diu Mas segons el FT i afegeix que "pel projecte de crear un estat sobirà, és positiu perquè mobilitza la gent, fins i tot aquells que no estan a favor de la independència".

El corresponsal del FT a Madrid, Tobias Buck, es fa ressò de les paraules de Mas que assegura que "el judici és polític, ja que té molt poc fonament legal". "No vam cometre cap crim i estem disposats a portar aquest cas davant la justícia europea", alerta Mas.

Tot i això, Mas diu que respectarà la decisió del jutge, ja que Catalunya "encara està sota jurisdicció espanyola". "Si Catalunya té la força suficient per canviar aquest statu quo i construir un estat, això canviarà radicalment", assegura l'expresident de la Generalitat.

La "politització" del sistema judicial

Segons el FT, Mas "acusa Madrid d'interferir en el cas i utilitzar un sistema judicial polititzat er castigar els líders independentistes". Per la seva banda, "els líders espanyols han negat repetidament aquestes acusacions", explica el diari "i asseguren que es tracta a Mas com a qualsevol altre ciutadà". Buck apunta també que "segons el govern i la justícia espanyola, l'autodeterminació no té cabuda a la Constitució i encara menys la independència".

Promesa d'un altre referèndum

El rotatiu britànic també explica que el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, "ha promès celebrar un altre referèndum d'independència el proper setembre" i que assegura que "aquesta vegada serà vinculant". Buck recorda que "Madrid s'oposa a qualsevol plebiscit" i que "probablement guanyarà" si torna a portar el cas davant dels tribunals, ja que els magistrats "il·legalitzaran qualsevol nova consulta" en aquest sentit.