L'exministre francès Benoît Hamon s´ha convertit avui en el candidat socialista a les eleccions presidencials després d'aconseguir el 58,65 % dels vots en les primàries que li enfrontaven a Manuel Valls, que n´ha obtingut el 41,35 %.

Són els primers resultats provisionals amb el 60 % de les taules electorals escrutades, en les quals han votat entorn d'1,1 milions d'electors.

Uns dos milions de persones han participat en total en la segona volta de les primàries, enfront dels més d'1,6 milions que ho van fer en la primera i els 4 milions que ho van fer al desembre passat en les primàries de la dreta.

Es tracta d'una neta victòria del candidat que representa l'ala més esquerrana del partit i a la facció crítica amb l'actual president, François Hollande, del que Valls va ser primer ministre de l'Interior i després primer ministre.

Hamon, de 49 anys, que va estar al Govern d'Hollande fins a agost de 2014, tindrà la dura tasca de donar la volta a uns sondejos per a les presidencials que li són contraris.

Amb un programa molt nou, en el qual destaca la proposta d'instaurar una renda universal per tots els majors de 18 anys, que gradualment projecta que arribi als 750 euros, l'ara candidat socialista surt cinquè en les enquestes.

Hamon va declarar que avui, amb el seu triomf, «l'esquerra torna a aixecar el cap», i va avançar que buscarà un pacte amb els representants de l'esquerra radical i els ecologistes.

Per la seva part, l´ex primer ministre francès Manuel Valls va reconèixer avui la seva derrota en les primàries socialistes i va dir que Benoît Hamon, «ha guanyat clarament», és el candidat de la seva «família política» i ara li correspon unir a l'esquerra.

En una declaració minuts després que es coneguessin els primers resultats provisionals, Valls va dir en una compareixença pública que Hamon havia «guanyat clarament», ho va felicitar «calorosament» i li va desitjar bona sort.