Dos dels supervivents de la catàstrofe aèria que va deixar la nit del dilluns 71 morts i sis ferits al nord-oest de Colòmbia, la majoria d'ells pertanyents al club de futbol brasiler Chapecoense, han ofert avui les seves primeres declaracions.

"Els llums es van apagar i no recordo més fins ara", ha dit l'hostessa de l'aerolínia boliviana Lamia, Ximena Suárez, a la secretària de Govern del departament de Antioquia, Victoria Eugenia Ramírez, en ser rescatada al turó El Gros, situat al municipi de la Unió, on va passar l'incident.

L'aparell, un Avro Regional RJ85 que portava 77 persones a bord, "es va declarar en emergència" anit a les 22.00 hora local (03.00 GMT del dimarts) "per fallides elèctriques" quan s'aproximava a l'Aeroport Internacional José María Córdova de Medellín.

Per la seva banda, el tècnic d'aviació bolivià Erwin Tumiriri, ha assegurat als periodistes que va sobreviure "perquè vaig seguir els protocols de seguretat. Davant la situació, molts es van aixecar dels seus seients i van començar a cridar. Vaig posar-me les maletes entre les cames per formar la posició fetal que es recomana en cas d'accident".

A més de Suárez i Tumiriri també han sobreviscut al sinistre els futbolistes Alan Ruschel, Jackson Follman, i Heli Net, i el periodista Rafael Valmorbida Henzel, que han estat ingressats en diferents hospitals propers a Medellín.

El Chapecoense tenia programat enfrontar-se demà a Medellín a l'Atlètic Nacional en el partit d'anada de la final de la Copa Sud-americana.