Qualsevol altre candidat polític s'ho pensaria dues vegades abans d'organitzar un míting un diumenge a mitjanit, però a Donald Trump li agrada demostrar que darrere d'ell hi ha una legió de seguidors irreductibles de cara a les eleccions del dimarts.

El seu "moviment" està tan encès que ahir va aconseguir congregar més de 15 mil persones de diversos estats en un àrea rural de Leesburg (Virgínia) un diumenge a la nit, a vuit graus i convocant-los a última hora el dia abans. Als seus entusiasmats seguidors no semblava importar-los ni l'embús, ni la lluita per aparcar, ni els diversos quilòmetres de caminada, ni la foscor, ni el fred, ni el diumenge.

Els que van poder veure a Trump d'aprop el van esperar des de primera hora del matí, més de setze hores, i milers dels que van arribar a la tarda el van escoltar des de fora del graner estoics, sense queixes. El recinte de fires del comtat de Loudoun, el més ric del país, es va omplir hores abans que arribés Trump i unes 7.000 persones van haver de tornar a casa seva amb el mal sabor d'haver fet el viatge en va.

El candidat republicà a la Casa Blanca va començar el seu discurs reconeixent la "fortalesa" dels seus seguidors i es va jactar de tenir a 8.000 persones en un míting que va començar poques hores abans que soni el despertador per anar al treball, la universitat o l'escola.

"Mira això. Això és enorme. És increïble", comenta Julienne, assenyalant les llargues files de persones que pugen i baixen entre xerrades animades, càntics i consignes. Hi ha ambient de gran concert o partit. "Això, tota aquesta gent aquí, avui, un diumenge a la nit, és el crit desesperat d'aquestes persones contra el sistema", opina, mentre comprova nerviosa si el seu fill ha aconseguit entrar. Tots dos volen celebrar els seus aniversaris escoltant "al proper president d'Estats Units".

"Aquí estem els enfadats", intervé de passada Matt Harris, que corre a fer-se una foto amb un imitador de Trump. Es miri on es miri, es veuen fileres de la ja icònica gorra vermella amb el lema del magnat 'Make America Great Again'. Estampats militars, banderes nord-americanes i cartells que demanen empresonar a la candidata demòcrata, Hillary Clinton, completen el decorat de l'esdeveniment.

"És escandalós que aconseguís la nominació com a candidata. És escandalós", balbuceja Michael Ericson, que, com la majoria de seguidors de Trump, està convençut que Clinton va cometre un delicte greu i imperdonable en usar un servidor de correu electrònic privat quan era secretària d'Estat (2009-2013). La notícia que l'FBI ha reafirmat la seva decisió de no processar-la solament els corrobora que "el sistema està corromput" i que és necessari que algú de fora d'ell, com Trump, irrompi per canviar-lo.

"Jo estic amb ell des del principi perquè crec que el país no l'ha de dirigir un polític, sinó un empresari. Ell sap com treure endavant coses reals", comenta Paul, un noi tranquil d'Arizona que estudia criminologia a la Universitat George Mason (Virgínia). Quan se li pregunta pels comentaris ofensius de Trump, fa una ganyota de menyspreu i apunta que "tothom diu coses així alguna vegada". "Són les millors coses que es poden dir? No. Faràn que canvii la meva opinió d'ell? Absolutament no", afirma.

'Deplorables' amb orgull

L'últim míting de Trump a Virgínia és el primer en la vida de molts dels seus seguidors: el seu gran mèrit és haver atret una part de població fins ara apàtica cap a la política. "Aquest és el primer míting de la meva vida. És súper emocionant. Només ell podria fer-me venir a un míting", explica la jove Kelsey, que estrena la seva samarreta rosa amb el lema 'Adorable deplorable'.

Els seguidors de Trump es diuen amb orgull 'deplorables' així com els de Clinton es diuen 'dona fastigosa': prenen els insults proferits per l'oponent per reivindicar-se i mostrar l'orgull pel seu candidat.

Per a Christina i Phil, de mitja edat, aquest és també el seu primer míting: Trump els agrada perquè "parla clar, és honest, és real", comenten a l'uníson.

Com en la seva campanya, la força motora dels esdeveniments de Trump són els seus seguidors més que la pròpia organització: les masses flueixen i s'entretenen amb escassa presència de voluntaris. Per a alguns joves Trump és sinònim d'entreteniment. Un grup es mor de riure amb un vídeo de YouTube amb les frases més sonades del magnat.

Amb humor i amb el fervor que desperta un ídol és com 8.000 persones, entre elles nens i fins i tot nadons, van aguantar diverses hores i quilòmetres d'esperes per escoltar poc més de trenta minuts de l'usat discurs dels grans clàssics de Trump (mur, proteccionisme, terrorisme, reforma sanitària de Barack Obama), que el país sencer se sap ja de memòria.

"El que és clar és que Hillary no aconsegueix aquestes multituds", sentència Ericson, que confia que el dimarts els irreductibles de Trump sorprenguin al país i al món amb "una victòria llegendària".