L'insòlit rebuig del candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, a confirmar si acceptarà el resultat d'unes eleccions "arreglades" va marcar la passada nit el tercer i últim debat amb el seu rival demòcrata, Hillary Clinton.

Encara que ja havia expressat en mítings i entrevistes els seus dubtes sobre la neteja dels comicis, la teoria conspirativa de Trump va ressonar la passada nit amb enorme força en esgrimir-la davant de Clinton i davant milions de teleespectadors que van seguir l'acarament, celebrat a Las Vegas en horari de màxima audiència televisiva.

Preguntat pel moderador del xoc dialèctic, Chris Wallace, de la cadena conservadora Fox News, sobre si acatarà el veredicte de les urnes en els comicis del proper 8 de novembre en cas que guanyi l'ex secretària d'Estat, el magnat va optar pel "suspens".

"L'hi diré en el seu moment. Mantindré el suspens", va contestar el multimilionari novaiorquès, qui va culpar a la premsa "corrupta" i "deshonesta" d'haver "enverinat les ments dels votants", que participaran en uns comicis "*amañados".

"Permeti'm respondre a això, perquè això és horrible", es va apressar a dir Clinton.

"Tenim 240 anys. Hem celebrat eleccions lliures i justes. Hem acceptat els resultats quan no ens han pogut agradar i això és el que hauria d'esperar-se d'algú en l'escenari d'un debat durant unes eleccions generals", va etzibar l'exprimera dama.

Trump va deixar anar la seva "bomba" a menys de tres setmanes de les eleccions, llastrat pels seus recents escàndols sexuals i en un moment en què totes les enquestes vaticinen un daltabaix electoral de l'empresari dels hotels i els casinos.

La sorprenent acusació del multimilionari, sense precedents en un aspirant presidencial d'un gran partit en la història moderna d'Estats Units, va acaparar automàticament les portades dels mitjans i les tertúlies polítiques del país nord-americà.

"És una nit molt trista per al nostre país. És la primera vegada en la història del nostre país que (un candidat) té tan poca fe en les nostres institucions i el nostre poble", va afirmar, visiblement enfadat, l'analista polític Van Jones en la cadena CNN.

Des del propi Partit Republicà, la cúpula del qual ha perdut la paciència amb l'impulsiu magnat i li ha retirat el seu suport, veus com la del respectat senador Lindsey Graham van criticar Trump per les seves infundades al·legacions de manipulació en el sistema electoral.

"Com molts nord-americans, tinc confiança en la nostra democràcia i el nostre sistema electoral. Durant aquest debat, el senyor Trump està fent-li al partit i al país un gran mal en seguir suggerint que el resultat d'aquestes eleccions no està al seu abast i està 'arreglat' en contra seva", va subratllar Graham.

"Si ell perd serà perquè va fracassar com a candidat", va concloure el senador, qui va competir per la nominació presidencial amb l'empresari en les eleccions primàries republicanes.

Tant revolada va causar el magnat, que la seva cap de campanya, Kellyanne Conway, va assegurar, després del debat, que l'aspirant republicà "acceptarà" els resultats de les eleccions "perquè les guanyarà".

El multimilionari va agitar el fantasma del frau electoral en un debat d'hora i mitja amb moltes acusacions mútues, en el qual tots dos candidats no es van donar la mà per saludar-se ni al principi ni al final, quan Trump fins i tot va anomenar a Clinton "dona desagradable".

L'acarament també va deixar altres moments molt comentats, com quan l'ex secretària d'Estat va acusar a l'empresari de ser la "marioneta" del president rus, Vladímir Putin, a qui Trump ha elogiat en nombroses ocasions.