L'Exèrcit iraquià calcula que el grup gihadista Estat Islàmic (EI) compta amb entre 5.000 i 6.000 combatents a la ciutat de Mossul, tot i que considera que una part d'ells podria estar lluitant contra la seva voluntat. La batalla per l'alliberament d'aquesta localitat, en la qual participen forces de seguretat iraquianes i de la regió autònoma del Kurdistan va arrencar la matinada de dilluns, amb el suport de la coalició internacional antiyihadista comandada per EUA.

El comandant Taleb Shaghani, ha explicat al centre de premsa de les forces conjuntes a la província de Nínive que l'exèrcit ha demanat als combatents no voluntaris que "abandonin a aquests terroristes".

Així mateix, l'alt responsable militar ha reconegut la dificultat de dur a terme les operacions ofensives a causa de la presència de civils i ha acusat, un cop més, als jihadistes d'emprar als habitants de les zones que controlen com a escuts humans.

"Un dels principals reptes és protegir les vides dels civils en totes les batalles i especialment en les batalles d'alliberament i contra el terrorisme, perquè els terroristes estan duent a terme sense tenir en compte els principis humanitaris ni els drets humans", ha declarat Shaghani, el qual no ha volgut donar dates sobre el possible alliberament del principal bastió de l'EI a l'Iraq

"En el pla per a l'alliberament de Mossul s'han definit tots els papers i el que han de fer totes les forces ja siguin forces antiterroristes o forces especials. S'han definit les seves missions i com dur-les a terme per aconseguir la victòria ", ha conclòs.