Almenys 877 persones han mort a Haití com a conseqüència del pas de l'huracà Matthew, segons un nou balanç que no deixa d'augmentar a mesura que els equips de rescat han anat accedint als llocs més remots afectats per la tempesta.

L'última actualització ha estat proporcionada per fonts de Protecció Civil i autoritats locals a l'agència Reuters. Les autoritats calculen que més de 60.000 persones s'han refugiat en els llocs habilitats davant el pas de la tempesta.

Les ONG Oxfam Intermón i Acció contra la Fam temen que s'agreugi la crisi humanitària provocada per l'huracà Matthew a Haití i han instat la comunitat internacional a mobilitzar-se per pal·liar la situació, que podria empitjorar a mesura que passen les hores.

Segons aquestes organitzacions, és de vital importància garantir el proveïment d'aigua potable i la distribució de productes sanitaris bàsics a les comunitats més afectades per el fenomen meteorològic per evitar la propagació de malalties com el còlera.

Les tasques de recerca de Protecció Civil s'han perllongat a l'illa, on es tem que el balanç de morts i afectats augmenti. Segons dades oficials, només en els districtes del Sud i Grand Anse s'han registrat unes 29.000 cases fortament afectades. Al sud-oest del país s'han produït grans inundacions.

Es debilita al arribar als Estats Units

Mentrestant, els vents màxims sostinguts de Matthew, que es desplaça cap al nord als EUA gairebé en paral·lel a la costa del nord-est de Florida, han descendit a 110 milles per hora (175 km / h), el que el converteix en un cicló de categoria 2, ha informat el Centre Nacional d'Huracans (NHC), dels EUA

L'huracà, que ha deixat sembrat de pals i arbres caiguts la costa est de Florida, es troba a 40 milles (70 quilòmetres) a l'est de Jacksonville Beach, al nord-est de Florida, ja 135 milles (215 quilòmetres) al sud de Savannah , Geòrgia.

El fenomen meteorològic es desplaça cap al nord amb una velocitat de translació de 12 milles per hora (19 km / h) i s'espera que mantingui aquesta trajectòria fins aquesta nit.

En el seu butlletí de les 21.00 GMT d'aquest divendres, el NHC va ressaltar que Matthew girarà cap al nornoreste i després cap al nord-est dissabte, pel que el seu centre "continuarà movent-se molt a prop o sobre la costa nord-est de Florida i de Geòrgia fins a aquesta nit, i prop o sobre la costa de Carolina del Sud el dissabte ".

Matthew és un huracà de categoria 2 en l'escala d'intensitat de Saffir-Simpson, d'un màxim de 5, i, encara que es vaticina un "debilitament en les pròximes 48 hores", s'espera que es mantingui "com un huracà fins que comenci a allunyar-se de la costa sud-est d'Estats Units el proper diumenge ".

Todd Kimberlain, meteoròleg de NHC, amb seu a Miami, va advertir a Efe que "en estar l'ull tan a prop de la costa qualsevol petita desviació portaria al vòrtex a tocar terra" en algun punt de la costa del nord-est de Florida.

Preocupen especialment els efectes de les onades i una possible maror ciclònica, és a dir, la pujada del nivell del mar que entra en terra impulsat pels vents i altres factors, que podria tenir conseqüències catastròfiques.

Tant Florida com els estats de Geòrgia i les Carolines romanen sota estat d'emergència.