Fonts oficials d'Haití han confirmat que la xifra de morts al país pel pas de l'huracà 'Matthew' és ja de 478, conforme els equips de rescat han anat accedint als llocs més remots afectats per la tempesta.

Prop de 30.000 persones es troben en albergs improvisats en dotze comunes del departament del sud, segons ha informat l'agència haitiana de notícies AlterPresse, mentre que unes 35.000 continuen sense refugi.

L'última actualització ha estat proporcionada per fonts locals de Protecció Civil a Reuters. En termes institucionals, més llunyans dels llocs afectats, encara es mantenen xifres inferiors. L'agència central de Protecció Civil confirma 271 morts i prop de 62.000 refugiats.

El cap de l'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris de l'ONU (OCHA) al país caribeny, Enzo di Taranto, ha assenyalat que precisament la regió sud ha estat la més afectada.

Les ONG Oxfam Intermón i Acció contra la Fam temen que s'agreugi la crisi humanitària provocada per l'huracà 'Matthew' a Haití i han instat la comunitat internacional a mobilitzar-se per pal·liar la situació, que podria empitjorar a mesura que passen les hores.

Segons les organitzacions, és de vital importància garantir el proveïment d'aigua potable i la distribució de productes sanitaris bàsics a les comunitats més afectades per l'efecte meteorològic per evitar la propagació de malalties com el còlera.

Les tasques de recerca de Protecció Civil s'han perllongat a l'illa, on es tem que el balanç de morts i afectats augmenti. Segons dades oficials, només en els districtes del Sud i Grand Anse s'han registrat unes 29.000 cases fortament afectades. Al sud-oest del país s'han produït grans inundacions.

"Temem que les xifres augmentin considerablement a mesura que els equips d'emergència avancen. El que més urgeix en aquest moment és proporcionar aigua potable per evitar malalties, així com lliurar aliments i materials de construcció", ha indicat el director dels programes d'Oxfam Intermón a Haití, Jean Claude Fignole.