Un atac suïcida contra un hospital de la ciutat de Quetta, a l'oest del Pakistan, ha causat aquest dilluns 69 morts i més d'un centenar de ferits, en un atemptat reivindicat pels talibans i que ja és un dels pitjors en el que va d'any al país.

Un home amb vuit quilos d'explosius va fer detonar les bombes a l'entrada d'emergències de l'Hospital Civil de Quetta, on poc abans havia estat portat el president de l'Associació d'Advocats de Balutxistan, Bilal Anwar Kasi, assassinat a trets en hores del matí , va dir a Efe un portaveu policial provincial, Fida Hussain.

El secretari d'Interior pakistanès, Baligh ur Rehman, ha informat al Parlament nacional que 69 persones van morir i 108 van resultar ferides.

Al voltant de 600 advocats i periodistes havien acudit al centre mèdic després de conèixer-se la notícia de la mort de Kasi, al voltant de les 09.00 hora local (06.00 GMT), va explicar a Efe el portaveu de l'Hospital Civil, Abdul Rehman.

Entre els morts es troben un periodista de la televisió AAJ, Mahmood Khan, i el càmera de la cadena Dawn Shahzad Khan, que havien acudit a l'hospital a cobrir la notícia de la mort de Kasi.

Les televisions pakistaneses van mostrar imatges de ferits vestits amb vestits negres de dol, el sòl esquitxat de sang i un gran caos al centre mèdic.

El cap de govern de Balutxistan, Sanaullah Zehri, va declarar al canal de televisió Geo que es va tractar d'un atac suïcida "planejat", que comptava amb que l'atemptat contra l'advocat suscitaria l'arribada d'altres lletrats a l'hospital.

"Sabien que dispararien a l'advocat i que altres advocats anirien a l'hospital. El suïcida va fer explotar les bombes que portava quan els advocats van anar a l'hospital", va dir Zehri.

El polític va indicar que es desconeix qui està darrere de l'atac i va subratllar que els grups insurgents s'estan centrant en objectius "tous".

Mentrestant, el grup talibà Jamaat ul Ahrar, escissió de la principal formació insurgent del Pakistan, el Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), va reivindicar l'atemptat.

"Aquest matí un mujahidí va matar al president de l'Associació d'Advocats de Balutxistan i després va matar a molts advocats i funcionaris que protestaven per la seva mort", va afirmar en un correu electrònic enviat als mitjans l'organització, responsable de l'atac a un parc de Lahore (aquest) que va causar 73 morts al març passat.

Jamaat ul Ahrar no va indicar el motiu dels atacs, però va amenaçar amb nous atemptats.

La insurgència pakistanesa ja havia fet servir està tàctica de dobles atemptats al passat: al desembre de 2013 un suïcida va matar amb les seves bombes a 30 persones en l'enterrament d'un policia assassinat un dia abans a Quetta.

El primer ministre pakistanès, Nawaz Sharif, ha condemnat les morts en un comunicat en què va afirmar que "no es permetrà a ningú pertorbar la pau" i va viatjar a Quetta, on va visitar a ferits en l'atac.

El cap del totpoderós Exèrcit del país asiàtic, Raheel Sharif, va arribar a la ciutat poques hores després de l'atemptat i va anunciar operacions militars per detenir els autors de l'atemptat, ha informat la seva oficina de comunicació al seu compte de Twitter.

En els últims mesos diversos advocats han estat atacats a la província de Balutxistan, regió sud-occidental on operen grups armats de tall separatista, a més de faccions talibanes i grups gihadistes.

Fa menys d'una setmana l'advocat Jahanzeb Alvi va ser assassinat per atacants sense identificar, i al juny el director de la Facultat de Dret de la Universitat de Balutxistan, Amanullah Achakzai, va ser també tirotejat.

L'Associació d'Advocats de Pakistan va anunciar que protagonitzarà una vaga general aquest dimarts i ha declarat una setmana de dol.

L'atac d'avui és un dels més greus en el que va d'any al Pakistan, només superat per l'atemptat suïcida en un parc de Lahore que va causar 73 morts i més de 350 ferits al març.

Malgrat aquests atacs, el Pakistan ha vist caure el nombre d'accions terroristes en el seu sòl, una tendència que el Govern i l'Exèrcit atribueixen a la campanya iniciada el juny de 2014 al nord-oest del país contra suposats refugis talibans.

Aquesta ofensiva ha causat almenys 3.400 insurgents i 488 militars morts, segons dades no verificats independentment, i més d'un milió de desplaçats.