La Comissió Europea ha demanat a Espanya que torni l'ajuda de 140 milions d’euros concedida a l'administrador d'infraestructures ferroviàries, Adif per fer proves d’alta velocitat a Màlaga. L’òrgan comunitari ha determinat aquest dilluns que el projecte de construcció del Centre d'Assajos d'Alta Tecnologia Ferroviaria (CEATF) ''no és d’interès comú'' ni ''contribueix a promoure el desenvolupament sostenible'' a la regió d'Andalusia.

A més, després d’haver ''investigat a fons els plans de finançament espanyols'' la Comissió ha descobert que l'any 2011 Espanya ja va pagar 140,7 milions d'euros a Adif pel mateix projecte, la qual cosa això és ''incompatible'' amb les normes comunitàries de competència.

L'informe conclou que ''no hi ha demanda per aquests serveis tan específics'', ja que ''desenvolupar productes que utilitzin aquesta velocitat no és viable comercialment''. Per tant, el CEATF s'hauria de limitar ''a fer assajos amb trens i equipaments comercialment viables, que arribessin a una velocitat d'entre 320 i 350 quilòmetres per hora i per això, diu ''ja hi ha d’altres centres a la UE''. ''El CEATF duplicaria les infraestructures ja existents'', assegura l’informe.