L´intent de cop d´Estat a Turquia ha fracassat després d´una nit i matinada de caos i confusió amb prop d´un centenar de morts i més de 1.100 ferits pels disturbis, segons l´últim balanç de l´agència turca Anadolu. Milers de ciutadans han sortit al carrer seguint la crida del president Erdogan i els militars insurrectes s´han acabat rendint de manera progressiva en els diferents punts on havien agafat posicions com el Parlament turc, els ponts sobre el Bòsfor, la plaça Taksim o l´aeroport d´Istanbul. "Es tracta d´un acte de traïció. Els responsables pagaran un preu molt alt", ha afirmat el president Recep Tayyip Erdogan des de l´aeroport d´Attaturk i enmig d´un bany de masses. Ja s´haurien detingut uns 1.500 militars involucrats en el cop d´Estat, entre els quals 5 generals i 29 coronels. "Una minoria de militars ha anat contra la integritat i la unitat de la nostra nació. Això es tracta d´una benedicció perquè permetrà netejar el nostre exèrcit", ha reblat Erdogan.

Després d´una reacció inicial tèbia de la comunitat internacional, el suport explícit dels Estats Units al govern d´Erdogan poc després de la una de la matinada ha començat a decantar la balança. En un breu comunicat, Obama ha fet una crida "a totes les parts" implicades en el conflicte de Turquia a donar suport al govern "elegit democràticament", evitant qualsevol tipus de violència i bany de sang. Pocs minuts després, el suposat cap de la conspiració s´hauria entregat. El secretari general de la OTAN, Jens Stoltenberg, ha estat el següent a reaccionar i ha fet una crida a la calma i al respecte per les institucions democràtiques i la Constitució de Turquia, un país que ha definit com un "valuós aliat". Just abans de les dues de la matinada, el Servei d'Intel·ligència de Turquia (MIT) ha donat per fracassat l'intent colpista, tot i reconèixer que encara quedaven alguns focus de resistència de militars rebels.

L´arribada del president Erdogan a l´aeroport principal d´Attaturk -que ha estat recuperat pels seus partidaris- ha estat la confirmació de la fallida del cop d´estat militar. El ministre espanyol d´Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha afirmat que la colònia espanyola a Turquia -formada per unes 3.300 persones- "es troba bé i sota control". Pel que fa als turistes, la situació als aeroports d´Ankara i Istanbul encara no està normalitzada i continuarien tancats. De fet, Exteriors demana als viatgers que consultin l´estat dels seus vols a les línies aèries i recomana no viatjar a Turquia "fins que la situació es normalitzi".