Mohamed Boulhel, autor de la massacre de Niça i considerat pel grup gihadista Estat Islàmic (EI) com un dels seus "soldats", no havia deixat en el seu entorn cap signe de radicalització religiosa, recorden avui diversos dels seus veïns i cercles pròxims consultats per Efe.

Al barri d'Abattoirs, on residia des de fa any i mig, els veïns el descriuen com algú discret, "una mica raro", molt seriós, faldiller i extremadament musculós.

"Mai saludava. Jo li deia 'bon dia' i ell desviava la mirada", relata Sébastian, el veí de dalt de l'apartament del primer pis de Boulhel.

Res feia pensar als seus veïns que després que la timidesa d'aquest home amagués les seves intencions assassines.

"Se'l veia amb el seu camió de repartiment, però mai anava a la mesquita", afirma l'home, que assenyala que amb la resta dels seus veïns comentaven que era "un tipus rar".

Sébastian recorda que fa tres mesos va fer obres a casa. "Feia molt soroll. Tots els dies, els divendres, els dissabtes, els diumenges. No parava. Jo donava cops a terra perquè molestava. Un dia vaig trucar a la seva porta perquè parés perquè ja era tard. Ni em va obrir".

Antony passeja amb el seu gos pel barri. "És fastigós que algú que viu tan a prop hagi fet això", assegura aquest jove jardiner que es va mudar al novembre passat a la zona i que nega que sigui un barri deprimit.

"Al contrari. És tranquil, és a prop de l'ajuntament i té supermercats", assenyala el jove, que recorda haver vist a Boulhel amb la seva bicicleta pel barri.

Els Abattoirs, situat a l'est de la ciutat, és la zona que antigament agrupava els escorxadors de Niça, convertit en un barri de pisos baixos, no més de quatre altures, en què a penes hi ha bars o botigues.

Antony assegura que no té res a veure amb el barri del nord de la ciutat on Boulhel vivia amb la seva exdona i els seus tres fills, del que es va mudar després de la separació i on viuen molts tunisians procedents de la seva mateixa ciutat natal, M'saken, prop de Susa.

Els seus cercles pròxims el descriuen com una persona solitària, una cosa iracunda, el que justifica els seus problemes amb la Justícia, en particular els sis mesos de presó sense compliment als quals va ser condemnat el març passat després d'haver agredit amb un palet de fusta a un altre automobilista després un altercat de trànsit.

A Boulhel li agradava presumir de les seves conquestes femenines, ballar salsa i acudir a gimnasos, sobretot en els últims mesos, quan sembla que havia decidit millorar el seu aspecte físic.

No va tornar a Tunísia des que va abandonar el país el 2006 i tot just mantenia relació amb la seva família directa, encara que tenia cosins a Niça.

Alguns d'ells expliquen que el seu caràcter es va avinagrar encara més des de la separació. Es queixava que tenia problemes per arribar a final de mes, per pagar la pensió alimentària dels seus fills.

Les autoritats franceses no tenien rastres de la seva radicalització, pel que no estava vigilat pels serveis d'intel·ligència, segons el fiscal antiterrorista, François Molins.

Tampoc en el seu entorn els havia deixat. No freqüentava la mesquita, no respectava el ramadà, bevia alcohol i menjava porc, segons diversos testimonis, inclòs el del seu pare, que viu a M'saken i que va parlar per a la cadena francesa BFMTV.

Un dels seus cosins afirma que prenia sempre decisions radicals. Quan va arribar a França es va tenyir els cabells de vermell. En els últims mesos acudia tant als gimnasos que es va guanyar el sobrenom de "Van Damme". El seu pare assegura que seguia un tractament mèdic per problemes psicològics.

Els investigadors tenen documentació i material informàtic confiscat en el camió amb el qual va cometre la massacre, al seu domicili i en el qual va compartir amb la seva exparella i els seus tres fills.

Imatge de l'apartament on vivia. EFE

A més de la seva exdona, interroguen quatre persones més properes a l'autor de la massacre, el que els ha permès concloure que es va convertir de forma molt ràpida en un "soldat de l'EI".