L'autor de la matança de Niça és un tunisià de 31 anys que ha estat identificat com Mohamed Lahouaiej Bouhlel i que treballava com a repartidor en aquesta localitat del sud francès, segons el diari local "Nice Matin".

La policia francesa ha pogut identificar-lo per les seves empremtes dactilars i el seu apartament al barri de Niça Nord està sent registrat per la policia en aquests moments.

Els mitjans francesos apunten que l'atacant, que va atropellar ahir a la nit amb un camió a la multitud causant almenys 84 morts i més de 120 ferits, tenia només nacionalitat tunisiana i un permís de residència per habitar a França.

El presumpte terrorista tenia antecedents policials per actes de violència i violència de gènere, tot i que no estava en el radar dels serveis antiterroristes.

Segons van dir veïns del seu barri al canal "BFM TV", l'home es trobava en tràmits de divorci i tenia problemes amb la seva família a Tunísia, pel que sembla originària de Susa, on fa un any van morir 38 turistes en un atemptat a les platges de dos hotels.

Els veïns van assegurar que l'home havia començat el ramadà però no ho havia acabat, que era una persona a qui li agradava sortir a ballar i les dones, i que fa només 15 dies havia estat col·locat sota control judicial per una infracció viària, presumptament per haver-se quedat adormit al volant.

També van assenyalar que tenia permís de conduir vehicles pesants des de feia poc i que patia dificultats financeres.

L'home tenia en el seu poder una arma curta de calibre 7.65 que va utilitzar abans de ser abatut per la policia, però també altres armes llargues i una granada de mà, en ambdós casos fictícies. En el camió, que havia estat llogat fa uns dies a la regió de Niça, també es va descobrir una targeta de crèdit i un mòbil que podrien servir per avançar en la investigació, va precisar "BFM TV".

Centenars de ferits

Una cinquantena de persones van resultar ferides lleus i altres 120 van haver de ser tractades pels serveis d'urgència, ha explicat el portaveu del Ministeri, Pierre-Henri Brandet, en declaracions al canal "BFM TV".

Brandet ha confirmar que entre "les víctimes" hi ha nens, sense precisar si parlava de morts o de ferits. Nice Matin indica que, segons les seves fonts, 54 nens han estat ingressats en els diversos centres hospitalaris de la ciutat.

És "un acte terrorista innombrable, abjecte", ha denunciat abans de celebrar "la sang freda" amb la qual van actuar els serveis d'emergència.

El portaveu d'Interior no ha volgut entrar en els detalls de la investigació, de la qual s'encarrega la Fiscalia antiterrorista, i no s'ha referit a la identitat de l'autor de la matança.

Posteriorment, la policia ha verificat que el conductor del camió -mort per trets d'agents policials- és el propietari del carnet de conduir que s'ha trobat dins el vehicle, un franc-tunisià o tunisià de 31 anys, domiciliat a Niça, que tenia antecedents per delinqüència comuna, però no per fets de terrorisme. El conductor del camió, únic ocupant del vehicle, va ser abatut per les forces de seguretat després d'haver recorregut uns dos quilòmetres pel Passeig dels Anglesos, un dels més emblemàtics de la ciutat mediterrània, envestint al seu pas a tothom amb qui es creuava.

La Fiscalia Antiterrorista ha assumit la investigació del cas. El mateix president del país, François Hollande, va dir en un missatge a la nació que "no es pot negar el caràcter terrorista" de l'acte, i ha afegit que "tota França està sota l'amenaça del terrorisme islamista".

A aquella hora, poc després de les onze de la nit, milers de persones abandonaven aquest passeig marítim després d'haver assistit al clàssic llançament de focs artificials. Hi ha diversos nens entre les víctimes mortals.

A l'interior del camió, un vehicle frigorífic llogat dos dies abans a un poble de les rodalies de Niça, s'ha trobat una pistola així com diverses armes falses. La policia revisa les càmeres de seguretat de l'empresa de lloguer a la que l'atacant va arribar el bicicleta.

De moment es desconeix si l'autor de l'atac va disparar alguna de les seves armes, encara que diversos dels ferits presenten ferides de bala.

El camió blanc utilitzat pel presumpte terrorista presentava al voltant d'una vintena de trets en el vidre davanter causats per la policia per intentar frenar-lo.

Tot i que en principi es va parlar d'una suposada presa d'ostatges i de la presència de còmplices de l'autor armats pels carrers de Niça, el portaveu del Ministeri de l'Interior, Pierre-Henri Brandet, va desmentir tots dos extrems.

Hollande va dirigir una reunió de la cèl·lula ministerial de crisi abans de reunir-se al Palau de l'Elisi al costat del seu primer ministre, Manuel Valls, amb qui ha viatjat avui a Niça després de presidir un Consell de Defensa a les 9 del matí.

El president va anunciar que la seva primera decisió ha estat prolongar en tres mesos l'estat d'emergència, que expirava en principi el 26 de juliol després del final del Tour de França i que no tenia la intenció de renovar.

Hollande també va anunciar que es mantindrà a alt nivell l'Operació Sentinelle, que permet mobilitzar 10.000 militars, i que ha decidit "cridar a la reserva operacional" per reforçar els gendarmes i a la policia, especialment en el control de fronteres.

La ciutat va mostrar a l'instant la solidaritat amb els afectats per l'atac, i una etiqueta a les xarxes socials "#PortesOuvertesNice" va començar a circular per oferir allotjament a totes aquelles persones amb problemes per tornar a casa, ja que les forces de seguretat van demanar a tots els veïns no sortir al carrer.

D'altra banda, el Ministeri d'Exteriors espanyol ha posat en marxa una cèl·lula d'ajuda a les víctimes de l'atac de Niça amb un número de telèfon (+33 (0) 143175646).