Juno arriba a l'˛rbita de J˙piter

Durant els propers 20 mesos, la sonda donarÓ 37 voltes a l'˛rbita del planeta per desxifrar els seus enigmes

05.07.2016 | 09:29
Juno arriba a l'˛rbita de J˙piter
Juno arriba a l'˛rbita de J˙piter

La sonda Juno de la NASA va fer avui hist˛ria a l'arribar a l'˛rbita de J˙piter desprÚs de cinc anys de missiˇ, i es va convertir en el vehicle que mÚs s'aproxima al gegantÝ planeta gasˇs, amb l'objectiu de desxifrar els seus enigmes i descobrir mÚs sobre l'origen del sistema solar.

Cap a les 03:54 GMT de dimarts, la sonda impulsada per energia solar es va incorporar a l'˛rbita de J˙piter, culminant una missiˇ que va comenšar a l'agost de 2011 i que busca aclarir nombrosos interrogants sobre el planeta mÚs gran del sistema solar, tan enorme que en ell podria cabre la Terra mÚs de mil vegades.

"Aquesta Ús la gesta mÚs difÝcil que ha aconseguit mai la NASA", va dir Scott Bolton, el principal investigador de la missiˇ, a la resta del seu equip a Pasadena (Calif˛rnia) quan es va confirmar l'Ŕxit de la maniobra d'entrada en ˛rbita.

La nau, no tripulada i de la mida d'una pista de bÓsquet, ja va fer hist˛ria al gener al convertir-se en la sonda impulsada per energia solar a arribar mÚs lluny en l'espai, al voltant de 793 milions de quil˛metres del Sol.

Durant els propers 20 mesos, la sonda donarÓ 37 voltes a l'˛rbita de J˙piter per ajudar a millorar la comprensiˇ dels primers moments del sistema solar, en revelar l'origen i l'evoluciˇ del seu major planeta.

Juno Ús la primera sonda dissenyada per operar en el cor dels cinturons de radiaciˇ de J˙piter, la primera a arribar a 2.575 quil˛metres dels seus n˙vols superiors i la que prendrÓ les imatges amb mÚs resoluciˇ vistes mai del planeta gegant.

Ara que s'ha completat la llarga i complicada maniobra d'inserciˇ en l'˛rbita de J˙piter, la sonda s'aproximarÓ als n˙vols superiors del planeta cada 14 dies fins a culminar la missiˇ al febrer de 2018, quan estÓ previst que xoqui intencionadament en l'atmosfera del planeta i es destrueixi.

Es tracta del projecte mÚs ambiciˇs a J˙piter des que la nau Galileu de la NASA va entrar en la seva ˛rbita el 1995 i va romandre allÝ vuit anys, el que va permetre descobrir que el brillant planeta tenia vents forts i que els seus anells es van formar a partir de partÝcules de pols arribades de les llunes circumdants.

Per˛ Juno orbitarÓ per primera vegada els pols de J˙piter, cosa que Galileu no va fer i que proporcionarÓ noves respostes als misteris sobre el seu nucli, composiciˇ i camp magnŔtic.

La sonda nord-americana serÓ tambÚ la primera a observar el que hi ha sota els densos n˙vols del planeta, de manera que la missiˇ porta el nom de la deessa Juno, germana i esposa de J˙piter, que segons la mitologia romana, podia veure a travÚs de n˙vols.

Segons l'agŔncia espacial nord-americana (NASA), aquesta missiˇ ajudarÓ a comprendre "com es van formar els planetes gegants i el paper que van jugar en la formaciˇ de la resta del sistema solar".

Els planetes gegants, tambÚ anomenats exteriors o gasosos, sˇn aquells que estan situats mÚs enllÓ del cinturˇ d'asteroides, Ús a dir, J˙piter, Saturn, UrÓ i Nept˙.

J˙piter va ser probablement el primer dels planetes en formar-se al voltant del Sol perquŔ contÚ molts dels mateixos gasos lleugers dels que estÓ fet l'astre, hidrogen i heli, segons la NASA.

Per estar compost principalment d'hidrogen i heli, J˙piter es va haver d'haver format mentre hi havia molts d'aquests gasos lleugers voltant, Ús a dir, quan el sistema solar era jove.

La missiˇ de Juno tÚ una inversiˇ total de 1.300 milions de d˛lars i Ús la segona sonda dissenyada pel programa de la NASA "New Frontiers", desprÚs de "New Horizons", que es va aproximar a Plutˇ al juliol de 2015 desprÚs de nou anys i mitjÓ de travessia espacial.

Juno, la primera sonda que orbita de pol a pol un planeta exterior (els que estan mÚs enllÓ del cinturˇ d'asteroides), pesa 3.625 quilos en total i el seu cos principal mesura 3,5 metres d'alt i de diÓmetre.

La major part d'enginys espacials que s'aventuren tan lluny del Sol necessiten utilitzar energia nuclear per continuar, per˛ Juno Ús capaš de generar prou energia grÓcies als seus tres enormes panells solars, de nou metres de llarg cada un.

Amb els seus instruments cientÝfics, Juno investigarÓ l'existŔncia d'un nucli planetari s˛lid, examinarÓ l'intens camp magnŔtic de J˙piter, mesurarÓ la quantitat d'amonÝac a l'atmosfera profunda i observarÓ les aurores del planeta.

A mÚs, ha d'identificar quanta aigua tÚ l'atmosfera de J˙piter, la qual cosa ajudarÓ a determinar quina teoria sobre la formaciˇ del planeta Ús la correcta o si cal elaborar noves teories.

La nau porta tres peculiars "tripulants", unes figuretes Lego d'alumini que representen al dÚu romÓ J˙piter, la seva esposa Juno i l'astr˛nom italiÓ Galileu Galilei, descobridor de diverses de les llunes de J˙piter, amb els quals la NASA vol atreure l'atenciˇ de els nens cap a l'espai, la ciŔncia i l'enginyeria.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllašos recomanats: Premis cinema