El Senat brasiler ha donat avui llum verda al judici polític contra Dilma Rousseff, que serà suspesa de la Presidència del país durant 180 dies i substituïda de forma interina pel vicepresident, Michel Témer, mentre la Cambra defineix si destitueix la primera dona que ha arribat al poder al Brasil.

Després d'una sessió maratoniana, que s'ha prolongat durant 20 hores i mitja, la votació va ser contundent: 55 es van pronunciar a favor d'apartar Rousseff, 22 en contra i 4 es van absentar.

Una voluminosa derrota per Rousseff: n'hi havia prou una majoria simple, 41 senadors sobre els 81 que componen la Cambra Alta per apartar-se temporalment de la Presidència per un "crim de responsabilitat", el maquillatge dels comptes públics, una pràctica habitual en els governs brasilers de tots els signes polítics i que, a ulls de la Justícia, no constitueix un delicte.

L'oposició va aconseguir superar el seu objectiu d'arribar a 54 vots, equivalents a la majoria qualificada de dos terços que, una vegada que conclogui el judici, serà necessària perquè Rousseff sigui finalment destituïda.

El Govern i el Partit dels Treballadors (PT) van esgotar totes les possibilitats per intentar frenar el procés fins a l'últim minut recorrent fins i tot al Tribunal Suprem, que a primeres hores del dimecres va avalar el desenvolupament del procediment i va rebutjar un recurs de l'Advocacia General de l'Estat.

No hi va haver sorpreses durant una jornada en què ses senyories es van ajustar als seus respectius guions i, en la majoria dels casos, van utilitzar les seves intervencions més per justificar-se davant el seu electorat amb la vista posada en les pròximes eleccions municipals que per a debatre en profunditat les causes que han portat a la separació de Rousseff del poder.

Només els membres del PT i alguns dels seus escassos aliats van defensar a la mandatària i van insistir a qualificar de "cop" la maniobra que ha portat al fins avui vicepresident Témer a la Presidència.

L'advocat de l'Estat, José Eduardo Cardozo, ha insistit que el "impeachment" manca de suport legal i ha advertit que amb la seva aprovació "El Brasil es transformarà en la major república bananera del planeta".

Entre els partidaris de l'impeachment, durant la sessió es van succeir les crítiques al maquillatge dels comptes públics i les enceses condemnes contra la corrupció, encara que els seus senyories van evitar esmentar que prop del 60 per cent dels senadors té comptes pendents amb la Justícia.

El mateix president de la Cambra Alta, Renan Calheiros, un dels protagonistes de l'impuls al judici polític contra la presidenta, té una desena de causes als tribunals.

Calheiros va admetre aquesta matinada que l'impeachment és "un factor d'inestabilitat" i ha advocat per revisar la llei en el futur per "garantir la seguretat jurídica".

"Cadascú haurà de respondre davant la història pels seus encerts i errors en aquest procés", va dir abans de donar pas a la votació.

Per al senador Fernando Collor de Mello, que va renunciar a la presidència el 1992 quan s'enfrontava a un procés de destitució per corrupció, que el sistema polític "està en ruïnes".

Collor, que va renunciar abans de ser destituït enmig d'un escàndol que va sacsejar el país però va ser absolt per la Justícia dos anys després, va revelar que va avisar Rousseff del procés que se li venia a sobre i li va oferir el seu consell, però no va ser escoltat.

La decisió del Senat suposa la separació automàtica de Rousseff, a la qual se li notificarà formalment en les pròximes hores i haurà d'abandonar Planalto, la seu de l'Executiu.

S'atrinxerarà a la residència presidencial, l'Alvorada, durant els sis mesos que es prendrà el Senat per avançar en el judici polític i definir si la exonera, i la permet tornar al càrrec, o la destitueix.

Conscient de la derrota anunciada al Senat, Rousseff va començar dimecres a desallotjar seu despatx que avui mateix ocuparà el seu vicepresident i nou president interí.

Témer, que en les últimes setmanes ha estat molt ocupat negociant la formació del seu Govern donant per segura la separació de Rousseff, presentarà al seu equip avançat el dia.

La "estrella" del nou Gabinet és un vell conegut dels brasilers, Henrique Meirelles, que va ser president del Banc Central amb el govern de l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva i que ara té el repte de recuperar l'economia del gegant llatinoamericà.

Mentrestant, segons una enquesta de l'Institut Ipsus, tot just el 14 per cent dels brasilers es declara optimista sobre el futur del país, el nivell més baix en una dècada.