El Papa Francesc ha donat una nota final de sorpresa a la seva visita a l'illa grega de Lesbos i s'ha endut a l'avió papal a 10 refugiats.

El Papa ha sumat un gest pràctic a la crida llançada prèviament per ell i els líders de l'església ortodoxa, Bartolomé de Constantinoble i Jeroni II, arquebisbe d'Atenes, als líders internacionals als quals els van demanar mostrar més responsabilitat en aquesta crisi.

Segons informen els mitjans grecs, es tracta de vuit sirians i dos afganesos, membres de tres famílies.

Tots provenen del centre d'acollida de Kara Tepé, un campament obert, situat a les rodalies del centre de Moria, el qual ha visitat avui el papa i que alberga als grups més vulnerables.

Els mitjans italians parlen de dotze persones i assenyalen que seran acollides per la comunitat Sant'Egidio.

Amb aquest gest, Francesc culmina una breu visita carregada de simbolisme a Lesbos i especialment a Moria, convertit en centre de detenció en virtut de l'acord entre la Unió Europea i Turquia que contempla la devolució de refugiats.

L'avió papal ha marxat de l'aeroport de Mitilene a les 15.15 hora local (12.15 GMT) i s'espera que arribi a Roma a 16.30 hora local (14.30 GMT).

Durant la seva visita a Lesbos, el papa ha visitat al costat dels altres dos líders religiosos el camp de refugiats de Moria, on han escoltat els testimonis de molts refugiats i on han dinat amb diverses famílies.

Al port de Mitilene, la capital de Lesbos, Francesc ha parlat davant ciutadans i juntament amb Bartolomé i Jeroni II han llançat al mar tres corones de llorer, en record de les víctimes de la migració.

Crida a la UE

Francesc ha cridat a la "solidaritat i responsabilitat" de la Unió Europea amb els refugiats, que "no són nombres sinó persones", ha demanat que es respectin els seus drets humans i ha reclamat que es posin en marxa "polítiques de gran abast" que vagin a l'arrel de la crisi i portin pau als països dels que fugen aquestes persones.

"La preocupació de les institucions i de la gent, tant aquí a Grècia com en altres països d'Europa, és comprensible i legítima. No obstant això, no hem d'oblidar que els emigrants, abans que números són persones, són rostres, noms, històries. Europa és la pàtria dels drets humans, i qualsevol que posi peu a terra europeu hauria de poder experimentar-los", ha subratllat el Pontífex des del Port de Mytilene (Lesbos), on s'ha trobat amb els ciutadans de l'illa i amb la petita comunitat catòlica, entre els quals es trobava també el president de Missatgers de la Pau, el pare Ángel García.

Allà, després de guardar un minut de silenci i pregar per les víctimes de la crisi de refugiats, el Papa, el Patriarca Ecumènic de Constantinoble Bartomeu i l'arquebisbe d'Atenes i de tota Grècia Jeroni, han llançat al mar tres corones de llorer en record de tots els refugiats que han mort en aquestes aigües intentant arribar al continent europeu, entre ells, molts nens "víctimes d'un viatge inhumà i sotmesos a les vexacions de botxins infames".

"Voldria renovar avui la vehement crida a la responsabilitat i a la solidaritat davant d'una situació tan dramàtica. Molts dels refugiats que es troben en aquesta illa i en altres parts de Grècia estan vivint en unes condicions crítiques, en un clima d'ansietat i de por, de vegades de desesperació ", ha afegit.

No obstant, ha apuntat que per ser realment solidaris amb aquestes persones que fugen de la seva pròpia terra "no n'hi ha prou amb limitar-se a sortir al pas de l'emergència del moment" sinó que "cal desenvolupar polítiques de gran abast, no unilaterals".

Concretament, ha insistit en la necessitat de construir la pau en els països d'aquests refugiats i "impedir que aquest càncer es propagui"; de "oposar-se fermament a la proliferació i al tràfic d'armes, i les seves trames sovint ocultes"; i de "deixar sense suports a tots els que conceben projectes d'odi i de violència". També ha cridat a eliminar les "barreres" que creen "divisió i enfrontaments".

Per contra, ha apostat per "promoure sense descans la col·laboració entre els països, les organitzacions internacionals i les institucions humanitàries" i ha mostrat la seva esperança que tingui èxit la primera Cimera Humanitària Mundial, que se celebrarà a Istanbul el proper mes de maig .

El Pontífex també ha pronunciat una oració en què ha demanat a Déu que lliuri a les nacions i als seus habitants "del sopor de la indiferència, fruit del benestar" perquè "reconeguin com els seus germans i germanes als que arriben a aquestes costes".

Des d'aquest port, el Papa ha posat rumb a l'aeroport de Lesbos, on prendrà l'avió de tornada a Roma, concloent així la seva visita a aquesta illa que té com a objectiu posar la crisi dels refugiats en el focus d'atenció de tot el món, donar alè a aquestes persones i moure consciències.