Un nen de 8 anys, nacional de les Illes Comores, porta 10 dies retingut a l'aeroport Roissy-Charles de Gaulle de París, després d'intentar entrar a França utilitzant el passaport francès del seu cosí.

La mare del menor va embarcar-lo en un avió amb destinació a París, on va aterrar el passat 21 de març després 8.000 quilòmetres de vol amb una motxilla de Spiderman, segons ha informat avui l'emissora "France Inter".

El pla de la seva progenitora era que el noi fos recollit per la seva tia, instal·lada a la regió parisenca, qui s'ocuparia d'ell en la seva nova vida.

Però les autoritats, en detectar que el menor viatjava amb documents d'una altra persona, el van tancar a l'espai de l'aeroport destinat als que intenten entrar il·legalment a França.

Divendres passat, el tribunal francès que havia de decidir sobre les condicions de detenció del menor va estipular que romangués reclòs en aquest espai de l'aeròdrom "en interès de la seva pròpia protecció" fins que s'aclareixi quin serà el seu destí futur.

La legislació francesa estipula que adults i menors sense papers en regla poden romandre retinguts durant 20 dies fins que es determini si se'ls admet al país o se'ls deporta.

No obstant això, la situació del menor ha indignat associacions de defensa dels nens com La Voix de l'Enfant, que ha assenyalat que "res pot justificar la detenció d'un nen de 8 anys".

Aquesta associació va acusar França de violar la convenció de l'ONU sobre els drets dels nens, que subratlla que la detenció de menors ha de ser l'última mesura a aplicar i que, en tot cas, han d'estar separats dels adults i en contacte amb seus familiars.

"Per a un nen, és una presó. Hi ha altres solucions. Hem de posar fi a la detenció de menors", ha declarat a "Europe 1" la seva advocada, Catherine Daoud, que va denunciar que el 2014 es va retenir en sales d'espera a 259 menors que viatjaven sense acompanyant adult.