El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha confirmat aquest dimecres a la tarda que hi ha quatre ciutadans espanyols hospitalitzats pels atemptats d'avui a Brussel·les però ha subratllat que l'estat d'aquest ferits no revesteix gravetat. Així ho ha anunciat en roda de premsa després de la reunió del comitè de seguiment del pacte de la lluita contra el terrorisme on ha manifestat que el govern espanyol ha decidit mantenir el nivell 4 d'alerta per risc d'atemptat com han recomanat els experts en matèria antiterrorista. Amb tot, Fernández Díaz ha explicat que sí s'ha decidit incrementar les mesures de control i de seguretat als aeroports passant al nivell 2 d'una escala de 4. "Això no suposa un augment del nivell de risc però sí que s'adopten mesures específiques que per raons de seguretat no oferiré més detalls", ha assenyalat.

Jorge Fernández Díaz ha convocat d'urgència aquest dimarts al matí la mesa d'avaluació de l'amenaça terrorista i la comissió de seguiment del pacte de lluita contra el terrorisme jihadista arran dels atemptats a l'aeroport i al centre de Brussel·les. A la primera trobada han participat els representats dels cossos i forces de seguretat de l'Estat entre els quals també hi havia dos enllaços dels Mossos d'Esquadra i de l'Ertzaintza. La segona trobada ha comptat amb diferents membres de les formacions que van subscriure el pacte contra el terrorisme jihadista com Rafael Hernando del Partit Popular, Meritxell Batet del Partit Socialista o Ramón Espadaler d'Unió Democràtica de Catalunya.

El ministre de l'Interior ha explicat a la premsa que els experts en matèria antiterrorista han proposat mantenir el nivell d'alerta que hi havia fins ara, és a dir el nivell 4, que preveu una amenaça elevada de comissió d'atemptat. Malgrat no haver incrementat al màxim el nivell l'amenaça, Fernández Díaz ha manifestat que s'ha decidit reforçar la protecció de la seguretat als aeroports i que, per tant, s'aplicarà un catàleg de mesures operatives per part dels cossos i forces de seguretat a les instal·lacions aeroportuàries.

La seguretat a les instal·lacions aeroportuàries contempla una escala de 4 nivells i el ministeri de l'Interior ha decidit passar de l'ú al dos. Fernández Díaz però, no ha volgut donar detalls de les mesures que comporta aquest nou estat per discreció, però sí ha confirmat que s'elevaran els mecanismes de seguretat en aquestes infraestructures en ser considerades de risc.

Finalment, el ministre ha explicat que la comissió de seguiment del pacte antijihadista ha servit per refermar la unitat de totes les formacions que van subscriure l'acord. "La unitat dels demòcrates és vital per guanyar la batalla", ha manifestat, per afegir que "estem convençuts que guanyarem al terrorisme". "Igual que el terrorisme d'ETA no ens va vèncer tampoc ens derrotarà aquest terrorisme", ha conclòs.

Compromís amb la lluita contra el terrorisme jihadista

Els representats de les diferents formacions que han participat a la trobada de la comissió de seguiment del pacte antijihadista han refermat el seu compromís amb la lluita contra aquest tipus de terrorisme, amb la unitat davant el jihadisme i la seva lleialtat respecte al ministeri de l'Interior i als cossos i forces de seguretat de l'Estat. Fins i tot, Podem s'ha expressat en aquests termes després d'haver assistit a la reunió només com a observador. Malgrat tot, el representant de la formació lila present a la trobada, Rafael Mayoral, ha explicat que la formació no té la intenció de sumar-se al pacte perquè no comparteix el contingut del text. "No variarem la nostra posició", ha assenyalat.

Ramon Espadaler ha assistit en representació d'Unió Democràtica de Catalunya ha destacat la presència dels Mossos d'esquadra a la reunió d'avaluació de l'amenaça terrorista i ha dit que és un avenç en la bona direcció i ha acabat agraint "la predisposició del ministeri". Així mateix, ha dit que no ha pogut parlar amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre la reunió però assenyalat que s'ha posat en contacte amb el conseller d'Interior, Jordi Jané.

El nivell d'alerta 4 es manté des del passat 26 de juny

El nivell d'alerta antiterrorista es manté al nivell 4 d'una escala de 5 des del passat 26 de juny després dels atemptats de França, Tunis i Kuwait. Aquest nivell preveu una especial prevenció, protecció i investigació en infraestructures crítiques mentre que el nivell 5 només s'activa quan els serveis d'intel·ligència detecten la possibilitat d'un atemptat imminent.

Les mesures del pla de prevenció i Protecció Antiterrorista estableix les directrius generals que permetin assegurar la detecció, seguiment, anàlisi i avaluació continuada del risc d'atemptat terrorista, així com la posada en marxa i la coordinació dels dispositius preventius en casa que sigui necessari. L'objectiu final passa per evitar que es pugui produir un atemptat terrorista.

Les mesures del pla van dirigides a la protecció de les instal·lacions, xarxes, sistemes i equips físics i de tecnologia de la informació sobre els que descansa el funcionament dels serveis essencials. Així mateix, també preveu la protecció de centres i organismes públics i oficials, així com qualsevol altre actiu, ja siguin persones, béns, serveis o tecnologia de la informació.