Almenys 34 persones han mort i 187 han resultat ferides de diversa consideració per les explosions registrades aquest dimarts en l'aeroport de Zaventem de Brussel·les i pocs minuts després en l'estació de metro de Maelbeek, en el centre de la capital belga.Sobre les 08.15 hores (07.15 GMT) es van produir dues explosions en l'aeroport de Zaventem, situat a uns 11 quilòmetres al nord-est de Brussel·les, en una concorreguda terminal de sortida de vols, prop dels mostradors de facturació d'American Airlines. Un total de 14 persones han mort a l'aeroport i un centenar més han resultat ferides, segons la ministra de Sanitat belga, Maggie De Block.

Els mitjans belgues mostraven imatges de la densa fumera que travessava els vidres trencats de la terminal, que era abandonada pels viatgers de forma precipitada. El fiscal de primera instància de Brussel·les ha atribuït a un "atemptat suïcida" gihadista les explosions en l'aeroport belga.

A més de les dues bombes que van esclatar, els artificiers belgues van desactivar al llarg del matí en l'aeroport una tercera bomba que no va arribar a explotar.

Una hora després dels atacs en l'aeròdrom, es registrava una nova explosió, en aquest cas en la cèntrica estació de metro de Malbeek, al barri de les institucions europees, que ha deixat almenys 20 morts i més d'un centenar de ferits, 17 d'ells en estat crític, segons va confirmar l'alcalde de Brussel·les, Yvan Mayeur.

Reivindicació de l'Estat Islàmic

Els atacs han estat reivindicats per l'Estat Islàmic. En aquest sentit, l'agència de notícies Amaq, veu autoritzada de l'organització terrorista, ha divulgat una nota en la qual atribueix a Daesh els atacs de Brussel·les. "Combatents d'Estat Islàmic han perpetrat una sèrie d'atacs amb cinturons i artefactes d'explosius contra un aeroport i una cèntrica estació de metro de la capital belga, Brussel·les", recull el comunicat.

Els gihadistes "van obrir foc a l'interior de l'aeroport de Zaventem abans que varis d'ells detonessin els seus cinturons explosius, mentre que un terrorista suïcida va detonar el seu cinturó en l'estació de metro de Maelbeek. L'organització informa de "més de 230 morts i ferits", si bé sol exagerar els efectes dels seus atacs.

El comunicat identifica a Bèlgica com un dels països participants en la coalició internacional contra Estat Islàmic que encapçala Estats Units.

Simpatitzants del grup terrorista també han aplaudit en xarxes socials els atemptats d'aquest dimarts. "L'Estat us obligarà a replantejar-vos vostres idees mil vegades abans de tornar a matar musulmans", ha escrit un seguidor yihadista en Twitter, segons l'agència de notícies Reuters.

Crits en àrab

Diversos testimonis de les explosions registrades a Zaventem han assegurat que van escoltar diversos trets i un crit "en àrab" d'una persona abans que es registressin les dues deflagracions, segons va informar el diari 'Le Soir' en la seva edició digital.

"L'odi i el fanatisme han copejat el cor de Brussel·les. És un atac contra els nostres valors", ha subratllat Mayeur, abans d'advertir que les tasques d'identificació de les víctimes seran "llargues i difícils".

"Segons testimonis en el lloc dels fets, s'han escoltat trets en el hall de sortides de l'aeroport de Brussel·les, abans que una persona cridés alguna cosa en àrab i que es registressin dues explosions", ha assenyalat el rotatiu belga.

La policia ha distribuït ja imatges dels presumptes terroristes per aconseguir informació que permeti detenir-los.

"Hi ha hagut dues explosions en l'aeroport. L'edifici està sent evacuat. No vengen a la zona de l'aeroport", assegurava en un missatge a la xarxa social Twitter l'aeròdrom de Brussel·les després de les explosions.

Aquests atacs es produeixen després de la detenció divendres passat de Salah Abdeslam, el presumpte cervell logístic dels atemptats de París del passat 13 de novembre, qui portava diversos mesos en crida i cerca.

Per la seva banda, Belgocontrol ha informat que s'ha permès l'aterratge de les aeronaus que estaven esperant a prendre terra i s'han cancel·lat la resta d'aterratges i enlairaments programats en l'aeròdrom de la capital belga que romandrà tancat com a mínim fins al dijous. A més, les autoritats belgues han decretat el tancament de l'estació de tren de l'aeroport.

Més de 500 vols han estat avui cancel·lats en aquest aeroport belga i desviats en la seva major part cap als regionals de Lieja i Charleroi, així com a altres internacionals propers.

"Estava en la fila per registrar-me i he escoltat una deflagració. He vist fum i he vist a persones córrer cap a la sortida. Hi ha hagut una segona explosió molt més prop de mi després", ha explicat un testimoni dels fets a Bel RTL.

"Se n'ha anat tothom de l'aeroport amb pànic, la major part de les persones han deixat les seves maletes allí. Els cotxes han estat evacuats", ha assegurat.

A conseqüència dels atacs, Bèlgica ha elevat al nivell màxim l'alerta per risc d'atemptat terrorista després de les explosions, segons Jambon. Va indicar el ministre belga que la prioritat en aquest moment "són les víctimes i la seguretat" a la zona.

La capital belga ja va estar sota el nivell d'alerta màxim 4 per amenaça terrorista després dels atemptats de París, si bé llavors l'aeroport es va mantenir en nivell 3, per estar situat en territori de la regió de Flandes i no de Brussel·les capital.

La xarxa de metro de Brussel·les ha estat tancada després que s'hagin registrat les explosions en l'estació de Malbeek, situada en el cor del barri europeu, on tenen la seva seu la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell.

No hi ha constància de víctimes espanyoles

El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha assegurat que no hi ha constància de víctimes espanyoles en els atemptats.

Així ho ha assenyalat el ministre en una entrevista en Antena 3 després de conèixer-se les explosions de la capital belga.

El Ministeri d'Afers exteriors i Cooperació ha posat a la disposició dels espanyols o famílies d'espanyols el número de telèfon del Consolat a Brussel·les, el +32 2 509 87 46, per oferir informació sobre els atemptats registrat aquest matí a la capital Belga.

Es tracta del telèfon d'emergències del Consolat Espanya a Brussel·les per a les persones o familiars que poguessin haver-se vist afectats pels atemptats d'aquest matí a Brussel·les.