La Comissió Europea investiga la indemnització que va aprovar el govern espanyol per a Escal UGS pel cessament d'activitat de la plataforma Castor arran de la reclamació que van interposar l'any passat la patronal Cecot, el Centre Metal·lúrgic i el Consell Intertèxtil Espanyol, segons ha explicat a l'ACN el president de Cecot, Antoni Abad. Abad ha recordat que les tres organitzacions van interposar la reclamació l'estiu del 2015 i que han rebut una notificació de la CE on se'ls explica que s'ha requerit informació al govern espanyol sobre la concessió, cosa que per a la patronal indica que veuen "indicis" que l'actuació no hagi estat l'adequada. En aquesta comunicació, a la que ha tingut accés l'ACN, la CE informa que ha demanat informació al govern espanyol i que aquest ha de respondre abans de mitjans de febrer. Un cop ho facin, la CE explica a la Cecot que "analitzarà" la informació que els facin arribar i demanarà informació addicional "si ho considera necessari".

La CE va registrar la reclamació de les tres organitzacions el juliol del 2015 i ara ha notificat que després de debatre el tema al novembre, ha fet arribar la queixa al govern espanyol i li ha requerit informació sobre la concessió analitzada.

El president de la patronal ha valorat positivament el fet que la CE hagi requerit aquesta informació al govern espanyol i ha considerat que "el tema de fons és la possible ajuda indeguda de l'Estat". El govern espanyol va aprovar una indemnització de 1.350 milions d'euros per a la constructora pel cessament d'activitat.

La denúncia presentada defensa que el govern espanyol va infringir presumptament l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (UE), que prohibeix les ajudes d'estat a empreses. En el seu moment, l'equip d'advocats dels denunciants van explicar que el pagament de la indemnització es va aprovar un cop la instal·lació ja estava construïda i quan s'havien d'iniciar els treballs d'explotació. D'altra banda, van apuntar que ni l'Estat ni la constructora ACS van tenir en compte els informes de risc sísmic associat a una plataforma gasista, especialment en la zona de la costa entre el Delte de l'Ebre i Castelló. Per això, van argumentar que l'interès de l'Estat i d'ACS era el negoci derivat de la mera construcció de la infraestructura, sense tenir en compte la posterior explotació.

El president de Cecot ha criticat que aquesta actuació es converteixi en un "cost afegit" en la factura dels consumidors, tant particular com empreses, que des d'aquest gener estan pagant part de la indemnització a través del seu rebut del gas. "Això no pot ser quan ja tenim uns preus rècords", ha lamentat.

En aquest sentit, Abad s'ha mostrat crític amb el cost energètic a l'Estat espanyol ja que ha assegurat que "està pels núvols" en el context europeu. El president de la patronal vallesana ha denunciat que, com la del Castor, hi hagi "decisions polítiques de molts governs dels dos colors" que acabin pagant els consumidors. A més, ha dit que hi ha conceptes "insòlits" que s'incorporen a la factura del gas, mentre que d'altres que hi haurien d'aparèixer, com el transport elèctric, no hi són.

"El resultat és una energia molt cara i això va en contra especialment d'un territori tan manufacturer com és Catalunya, i en especial el Vallès", ha afirmat. Davant d'això, Abad ha instat a "seure i parlar" per tal de trobar la manera d'aconseguir que les empreses no hagin d'assumir aquests alts costos i que siguin competitives.

Per últim, Abad no ha entrat a valorar la petició del Parlament Europeu sobre que s'investigui la presència de dirigents polítics i exministres als consells d'administració de les grans empreses energètiques i només ha apuntat: "Si el Parlament s'ho mira ens semblarà molt interessant".