El president de la cimera del Canvi Climàtic, Laurent Fabius, ha presentat aquest migdia el principi d'acord per aturar l'escalfament del planeta, un text que les 196 delegacions participants hauran de ratificar aquesta tarda. El text, que té caràcter vinculant, reconeix la noció de "justícia climàtica" i preveu el compromís que la temperatura del planeta no creixi més de dos graus i l'intent d'arribar als 1,5º. Per es preveu que els 100.000 milions d'euros previstos fins al 2020 siguin un "punt de partida" i reconeix la seva "responsabilitat diferenciada" de cadascun dels països per tal de mobilitzar els "mitjans necessaris".

Cada cinc anys es farà un balanç col·lectiu dels progressos. El president de la República Francesa, François Hollande, ha qualificat d'ambiciós i realista la proposta: "Teniu l'ocasió de canviar el món. Aprofiteu-la. Per tal que el planeta visqui i la vida visqui", ha sentenciat Fabius ha qualificat el text de "diferenciat, just, sostenible, dinàmic, equilibrat i jurídicament vinculant". Ha assegurat que té en compte les "responsabilitats diferenciades dels països". Un text que es fixa no superar en 2 graus la temperatura mitjana i arribar als 1,5 º de topall, la qual cosa permetria reduir significativament riscos i impacte canvi climàtic.

Es proposa mobilitzar els mitjans adequats per aconseguir aquests objectius i en aquest sentit preveu que els 100.000 milions que els països han de destinar a combatre el canvi climàtic fins el 20020 siguin el "punt de partida" d'un objectiu més enllà d'aquesta data.L''acord ajudarà els estats insolar del Pacífic i el Carib a afrontar la crescuda del mar a causa de l'escalfament global; recolzarà els països de l'Amèrica llatina a preservar els boscos, i acompanyarà els països que viuen de les energies fòssils a adaptar-se.L'objectiu general, ha dit, ha de ser caminar cap a un model econòmic amb poques emissions i un estil de vida sostenible, lluita contra la pobresa i avançar cap a la garantia dels drets fonamentals i la pau.

El president francès, François Hollande, ha destacat que aquest serà un acord "vinculant i diferenciat" i ha animat els països a ratificar-lo. Segons Hollande es tracta d'un text ambiciós i realista que "concilia la responsabilitat dels països més rics però també la diferenciació" i dóna més mitjans "als països més vulnerables""Respectar i assolir aquest objectiu dels 2 graus i fer tot el possible per assolir els 1,5º", ha remarcat, ja que un escalfament que superés aquesta temperatura "podria afectar de manera molt greu equilibri planeta". "No se'ns jutjarà per unes frases sinó pel conjunt del text. Se'ns jutjarà al llarg de tot un segle", ha sentenciat el president francès..Per la seva part el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon ha qualificat el text d'"històric" i ha assegurat que obrirà "un nou camí per al planeta".