La Unió Europea ha donat aquest dimarts un suport "unànime" a la petició de França d´activar l´article 42.7 dels tractats europeus de defensa col·lectiva. En una roda de premsa a Brussel·les, l´Alta Representant de Política Exterior i de Defensa de la UE ha assegurat que els 28 han expressat "el seu suport fort i total" al govern francès i la seva "disposició a oferir tota l´ajuda i assistència requerida". El ministre de Defensa, Jean-Yves Le Brian, ha informat que "cada país contribuirà d´una manera o altra a l´aplicació de l´article 42.7", que dilluns va invocar el president François Hollande en el seu discurs al Congrés francès.

"Avui la UE, a través de la veu de tots els ministres de Defensa de tots els estats de la UE, ha expressat unànimement el seu suport fort i total, i la disposició d´oferir tota l´ajuda i assistència requerida" a França, ha assegurat en roda de premsa l´Alta Representant d´Exteriors, Federica Mogherini. "França demana l´ajuda i l´assistència de tota Europa, i avui tota Europa, unida, respon que sí", ha afegit la italiana.

Mogherini ha remarcat que els atemptats del 13 de novembre a París, que van provocar 129 morts, són un atac a "tota Europa" i contra "la civilització". L´Alta Representant ha llegit l´article 42.7 del tractat europeu, que estableix que "si un Estat membre és objecte d´una agressió armada en el seu territori, la resta d´Estats membres li hauran d´oferir ajuda i assistència amb tots els mitjans al seu abast".

La decisió dels 28 d´acceptar la petició de França no implica, però, una missió militar de tota la Unió Europea en conjunt, sinó la posada en marxa d´acords "bilaterals" entre París i les diverses capitals europees. De fet, el ministre de Defensa francès, Jean-Yves Le Brian, ja ha explicat que cada país "contribuirà d´una manera o altra" a la petició, el que considera un missatge "molt fort" de cara a la lluita contra Estat Islàmic. Mogherini, per la seva banda, ha dit que alguns estats ja han fet "ofertes" com per exemple "assistència material" o coordinació perquè França pugui "alliberar" algunes de les seves capacitats militars i dedicar-les a les operacions a Síria.