Entre els 128 morts pels atacs a París d'aquest divendres a la nit hi ha un espanyol de 29 anys. Es tracta de Juan Alberto González Garrido, un madrileny que estava a la sala Bataclan quan van entrar els assaltants. Així ho ha fet públic aquest dissabte a la tarda la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáez de Santamaría. La vicepresidenta ha explicat que la seva mort ha estat confirmada per les autoritats franceses i ha indicat que la família ja ha estat informada. A la víctima, inicialment, se l'havia comptat entre els ferits, però la impossibilitat de la seva família per contactar amb ell ha aixecat sospites.

El grup terrorista Estat Islàmic ha reivindicat la cadena d'atemptats perpetrada el divendres en diferents punts de París i que va causar la mort d'almenys 128 persones i prop de 200 ferits.

"Vuit germans habillats amb cinturons explosius i metralladores van atacar objectius seleccionats amb precisió en el cor de la capital francesa", assenyala el comunicat, publicat en fòrums gihadistes i xarxes socials.

A més, el grup terrorista va llançar una amenaça: "Que sàpiga França i els que van en el seu camí que estanal capdavant dels objectius del (grup) Estat Islàmic i que l'olor a mort no abandonarà els seus nassos mentre liderin la campanya creuada" contra els gihadistes a Síria i l'Iraq.

El comunicat va justificar la seva amenaça perquè, segons els gihadistes, els francesos "es van atrevir a insultar al profeta (Mahoma) i es van vanar de lluitar contra l'islam a França i d'atacar als musulmans a la terra del califat amb els seus avions, que no els van servir de res als carrers de París". "Aquesta batalla és la primera i és un advertiment pels quals vulguin aprendre d'ella", afegeix el missatge.

La ciutat de París s'ha aixecat avui després de viure anit la pitjor massacre terrorista de la història de França, amb un balanç provisional de 127 morts i prop de 200 ferits, dels quals 80 es troben en estat greu. Diversos atacs en cadena van tenir lloc a diversos locals d'oci i l'estadi de futbol de *aint Denis. Els autors de la massacre van ser almenys 8 terroristes, 7 dels quals van fer esclatar cinturons explosius. El vuitè va ser abatut per la policia. El president francès, François Hollande, ha declarat l'estat d'Emergència. "Els terroristes volen que tinguem por però s'enfronten a una nació que sap defensar-se", ha advertit.

Els terroristes van perpetrar sis atacs gairebé simultanis a la capital: tirotejos en diversos bars i terrasses del centre, una presa d'ostatges a la sala Bataclan, en la qual van perdre la vida almenys 80 persones, i tres explosions en els voltants de l'Estadi de França, on la selecció gal·la disputava un partit amistós contra Alemanya.

Tot va començar a les 21.20 del divendres al carrer Carrillon, en el desè districte, amb una explosió i un tiroteig perpetrat per un home armat que, a la vista de tots, va obrir foc contra els comensals dels restaurants Li Carrillon i de li Petit Cambodge.

Al mateix temps, al carrer Charonne, en l'onzè districte, dos homes armats van obrir foc, també a la vista de tots, contra la terrassa del cafè La Belle Équipe. "Ha disparat més de cent bales", ha explicat un testimoni.

També es va produir un petit tiroteig al mercat majorista dels Trobis, encara que amb prou feines es coneixen detalls d'aquest succés.

Mentre, en un altre punt de París, s'escoltaven tres explosions en l'estadi de futbol de Saint Denis, on en aquell moment es jugava un partit amistós entre les seleccions de França i Alemanya. Pel que sembla, dos d'elles haurien estat obra de terroristes suïcides.

El públic no ha estat conscient del que ocorria -creient que eren focs artificials, segons han relatat els testimonis- fins que les forces de seguretat han evacuat del Stade de France a Hollande, que estava presenciant el partit.

El partit s'ha acabat de jugar (2-0 a favor de França) i després els espectadors s'han concentrat en la gespa a l'espera que les autoritats els permetessin abandonar el recinte, alguna cosa que ha ocorregut poc després de forma ordenada.

A això se sumen uns altres 40 morts pels tirotejos dels districtes 10 i 11 i les explosions en el Saint Denis, així com desenes de ferits, alguns dels quals estan greus. Els hospitals parisencs han activat el 'codi blanc' per respondre a la crisi. El balanç de ferits que barreja el diari francès 'Li Figaro' és de 215, entre els quals es troben 83 que estarien en estat greu.

"Un atac sense precedents"

El president de França, François Hollande, va comparèixer dues vegades davant els mitjans de comunicació després de la tragèdia, primer des del Palau de l'Elisi, on va anunciar el tancament de fronteres i l'estat d'emergència, i després des de la sala de concerts, on va assegurar que no tindrà "pietat" amb els terroristes.

Avui celebrarà un consell de Defensa a les 9.00 hora local (8.00 GMT) i ha suspès el seu viatge a la cimera del G20 a Turquia per ocupar-se d'unes circumstàncies excepcionals, que han requerit mesures insòlites.

A més de tancar els passos fronterers, França ha mobilitzat a 1.500 militars, ha establert protocols d'urgència als hospitals i ha prohibit que se celebrin espectacles a París, almenys, aquest dissabte.