El rei Felip VI ha defensat aquest dimecres a l'Eurocambra que "Europa s'ha construït sobre la voluntat de sumar i no restar, d'unir i no dividir, de saber compartir i ser solidaris". "Sóc europeu perquè sóc espanyol", ha advertit el monarca espanyol davant del ple a Estrasburg. Felip VI ha assegurat que la UE pot comptar "amb una Espanya unida i orgullosa de la seva diversitat, solidaria i respectuosa de l'Estat de dret". El rei ha elogiat la Constitució com el "gran pacte" que "protegeix els pobles d'Espanya en l'exercici de les seves diverses cultures i tradicions, llengües i institucions" i "consagra la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític com a valors essencials".

Durant el discurs del rei Felip VI, els eurodiputats del grup d'Esquerra Unida han abandonat la cambra en senyal de protesta, mentre que els de Podem s'han quedat però no han aplaudit. Un grup d'eurodiputats britànics ha mostrat una bandera de Gibraltar.

L'eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, ha explicat a Twitter que ha escoltat el monarca "respectuosament" tal com ha fet "amb tots els caps d'Estat que han passat per Estrasburg en els darrers 5 anys". Tremosa ha assegurat que el discurs estava "ple d'arguments d'unitat en línia amb el pensament únic espanyol".

L'eurodiputat d'ERC-NeCat Ernest Maragall ha escrit una entrada al seu blog sobre la visita del rei a Estrasburg en què ha mostrat el seu "respecte a la seva figura i persona" però també la seva "profunda decepció, o millor indignació, per la reiterada negació que les institucions de l'Estat fan dels drets democràtics com a ciutadà, com a català, com a espanyol, i com a europeu".

Els espanyols han fet "molts sacrificis"

Felip VI ha intervingut al ple del Parlament Europeu a Estrasburg coincidint amb el 30è aniversari de l'adhesió d'Espanya a la UE. "L'Espanya democràtica de les últimes dècades s'ha basat sòlidament en una ferma i sincera voluntat d'entesa dels espanyols", ha dit el rei Felip VI. El monarca ha afegit que "Europa ha estat un dels grans consensos bàsics de la societat espanyola" i un "horitzó de democràcia" de "modernització econòmica i regeneració social i política". El rei espanyol ha defensat el paper d'Espanya, que ha "demostrat ser un soci constructiu, en permanent compromís amb els valors i els principis de la Unió".

El monarca ha admès que "els últims anys no han estat fàcils per Espanya" perquè encara hi ha "unes taxes molt elevades d'atur". "Són molts els sacrificis que han hagut de fer els espanyols per tornar al camí del creixement econòmic i de la creació de llocs de feina", ha indicat. Segons Felip VI, cal "entendre i valorar" que per superar la crisi "ha estat decisiva la contribució de les institucions europees".

"La Unió Europea és una història d'èxit que hem de reconèixer, valorar i admirar molt més", ha assegurat Felip VI, que ha apostat per "construir i impulsar" encara més el projecte europeu. "Tots tenim el repte apassionant de construir una Europa renovada per un temps nou en un món diferent. No hi ha alternativa a una Europa unida, tinguem confiança en Europa, tinguem confiança en nosaltres mateixos, els europeus", ha conclòs el monarca.