L'exprimer ministre escocès, Alex Salmond, considera que el resultat electoral del 27-S legitima que Catalunya demani un referèndum pactat amb l'Estat. En una entrevista que s'ha emès aquest diumenge al vespre a TV3, l'exprimer ministre ha assenyalat que la comunitat internacional "hauria de veure" els moviments independentistes d'Escòcia i Catalunya "com una oportunitat" i ha demanat que "respecti el dret a decidir dels catalans". Salmond, que va dimitir després de perdre el referèndum que es va fer Escòcia fa un any, aconsella als catalans que es prenguin amb calma el procés sobiranista i no es precipitin amb les decisions.

L'exlíder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) considera que el resultat de les eleccions del 27-S suposa un mandat democràtic que no permet declarar la independència unilateralment però sí convocar un referèndum pactat. "Aquestes eleccions no es poden considerar un referèndum", ha destacat Salmond. Davant d'això, ha recomanat als catalans que "respectin les urnes i que permetin que la gent tingui l'oportunitat de decidir el seu propi futur en una votació pactada i democràtica". "Ningú pot pensar que si Catalunya, després d'un pacte amb Espanya, assoleix la independència, la Comissió Europea no estarà a favor de mantenir Catalunya en la família europea", ha subratllat l'exprimer ministre escocès.

Segons Salmond, "la majoria de la premsa espanyola, com la londinenca, volen posar sorra als ulls a la gent de Catalunya intentant disfressar la realitat", ha denunciat a l'entrevista de TV3. "La meva frustració amb els analistes internacionals a Catalunya, és que veuen les coses com un problema quan haurien de veure-ho com una oportunitat", ha assenyalat. "Quan dius: mireu, aspirem a expressar la nostra nacionalitat o la nostra identitat en aquest món complex, volem afegir la nostra contribució distintiva a la humanitat. I ho volem fer expressant les nostres opinions als col·legis electorals, a les urnes, amb el nostre vot en un procés pacífic, organitzat, civilitzat, democràtic i apassionat", segueix. "La meva opinió és que la resta del món hauria de dir: Que bé!", ha conclòs.