El republicà Dana Tyrone Rohrabacher, president del subcomitè d'Europa del congrés dels Estats Units, ha defensat aquest dimecres el dret a decidir de Catalunya, després d'una compareixença a Washington del Secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana. "No veig cap raó per la qual la gent de Catalunya no pot decidir sobre si vol ser part d'Espanya, com qualsevol altre poble, té el dret a decidir", ha assegurat Rohrabacher en declaracions a la premsa. El congressista, que va escriure discursos pel president Ronald Reagan, ha recomanat al govern espanyol que deixi "que la gent decideixi i es quedi voluntàriament al país, en comptes de fer-los sentir que estan forçats a quedar-se".

Rohrabacher ha indicat que el seu comitè al Congrés, encarregat dels afers europeus i d'Euràsia, "ha examinat" la qüestió de l'autodeterminació "en diversos països del món" i Catalunya té, diu, el mateix dret que "qualsevol altre poble".

El republicà, congressista per Califòrnia, ha afegit que "a llarg termini" es millor permetre un referèndum a l'estil d'Escòcia. "És millor deixar que la gent decideixi i que es quedin voluntàriament al país, en comptes de fer-los sentir que estan forçats a quedar-se, perquè això crea ressentiment, crea un mal sentiment i debilita el sentit d'unitat que el país necessita", ha remarcat quan li han preguntat què li diria al govern espanyol sobre Catalunya.