L'Associació Amical de Mauthausen ha exigit a la Unió Europea que "posi els mitjans necessaris per millorar l'acollida dels refugiats que arriben" i que "no oblidin les víctimes republicanes espanyoles i el seu exili. "Davant les dramàtiques imatges que aquests dies inunden els mitjans", l'entitat ha renovat el seu compromís del "mai més" pronunciat pels supervivents dels camps de concentració nazis. A través d'un comunicat, Amical ha considerat que "davant una crisi humanitària de tanta envergadura" Europa "es perd en disputes i xerrameca, tanca els ulls davant el perill de l'auge de l'extrema dreta i dels grups neonazis i s'obstina a aixecar murs en lloc de facilitar ponts als refugiats polítics".

"Aquesta vella Europa que ara nega el refugi i humilia a milers i milers de persones ha perdut la memòria del seu passat colonial, de la seva prosperitat a costa de l'espoliació dels recursos naturals i humans d'altres continents, i ha oblidat les lliçons que s'havien d'haver extret del mortífer segle XX", ha assegurat l'Associació Amical de Mauthausen a través d'un comunicat enviat aquest divendres.

L'entitat ha explicat que sent "tristesa, impotència i horror davant d'una realitat que ens recorda altres abandonaments: els republicans espanyols, jueus, gitanos, perseguits polítics... vagant i traspassant les fronteres, enmig de la indiferència i l'abandó dels estats anomenats democràtics".

"Fidels al nostre jurament del "mai més", lluitem perquè no s'oblidin les nefastes conseqüències de la manca de solidaritat internacional amb els refugiats que, simplement, fugen de la guerra i la repressió i pretenen viure amb i en la pau", s'ha compromès l'associació. En aquest sentit, Amical de Mauthausen ha exigit a Europa que "no toleri que es repeteixi el que els va passar" a les seves famílies i que posi "els mitjans necessaris per retornar la pau als seus països d'origen i es retornin els recursos necessaris per a la reconstrucció dels territoris devastats per la guerra i sumits en la pobresa i la injustícia".