El president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han assegurat avui que la porta "continua oberta" per a les negociacions amb Grècia, però que li correspon a aquest país presentar una nova proposta acceptable per als Estats de la zona euro.

"No queda gaire temps. Hi ha urgència tant per a Grècia com per a Europa", ha assegurat Hollande en una declaració conjunta amb Merkel després de mantenir una reunió al Palau de l'Elisi.

"La porta segueix oberta a les discussions, i per això els caps d'Estat i de Govern de la zona euro es reuneixen demà", ha dit Merkel, que, no obstant això, ha destacat que les condicions per a un nou programa "encara no s'han reunit ", per la qual cosa hauran d'escoltar les propostes del primer ministre grec, Alexis Tsipras.

"És urgent que tinguem propostes precises per poder trobar una sortida a la situació", ha afegit la cancellera alemanya.

Segons fonts de l'Executiu grec, Tsipras ha informat avui a Merkel que a la cimera europea de demà presentarà "la proposta" del seu govern.

Merkel i Hollande han coincidit que han "pres nota" del rebuig dels grecs en el referèndum de diumenge a les propostes dels creditors, però han recordat que hi ha altres 18 països l'opinió ha de ser també tinguda en compte.

El president francès ha recordat que la intenció és aprovar un programa durador, i no un mer arranjament temporal, i ha dit que l'objectiu és trobar un equilibri entre solidaritat i responsabilitat.

"Europa no pot ser només una construcció econòmica. És un conjunt basat sobre valors i una concepció del món", ha afegit el president de França.

Merkel ha emfatitzat per la seva part que l'última proposta presentada a Atenes ja era "molt generosa", de manera que ara caldrà esperar a la reacció de la resta de països de l'euro, amb els quals -ha dit- "tenim una sobirania compartida".