Les guerres, revolucions, cops d'Estat i protestes han estat protagonistes de la història de la humanitat en una infinitat d'ocasions. Per això les Forces Armades han jugat un paper molt important en el món tal com el coneixem avui.

Amb el gran nombre de conflictes que hi ha al món molts creuran que tots els països compten amb un Exèrcit disposat a defensar-los en cas d'entrar en guerra o ser envaïts. No obstant això, hi ha països que viuen pacíficament lluny de tots aquests conflictes i que no tenen un cos militar.

1. Andorra

En cas d'un atac per part d'un altre país, Espanya i França serien els encarregats de protegir Andorra. En el passat Andorra va tenir un minúscul Exèrcit que va declarar la guerra a l'Imperi Alemany en 1914. Aquest petit Exèrcit de muntanyesos es va transformar oficialment en un cos de policia en 1931.

Països sense Exèrcit

Espanya i França protegeixen Andorra dels atacs. (Getty Images)

2. Costa Rica

Costa Rica és un dels països més desenvolupats que no compten amb un Exèrcit. La Constitució de 1949 del país va prohibir permanentment l'existència de les Forces Armades. Avui en dia Costa Rica és seu de la Universitat per la Pau, de l'ONU i de la Cort Interamericana de Drets Humans.

3. Ciutat del Vaticà

Aquest petit país té un cos de gendarmeria que compleix un paper bàsicament cerimonial. Aquests gendarmes no s'han de confondre amb la Guàrdia Suïssa, la qual compleix una funció molt diferent: defensar la Seu Apostòlica. En la realitat, Itàlia és l'encarregada de defensar l'Estat del Vaticà, encara que no hi ha cap acord oficial

La Guàrdia Suïssa protegeix la Santa Seu del Vaticà. (Getty Images)

4. Haití

El 1995 Haití va reduir el seu exèrcit a 1.500 efectius. No obstant això, les pressions de països com els Estats Units o el Canadà van portar el país a quedar-se amb la policia nacional com a única força armada del país. Avui en dia hi ha una força de pau amb mandat de l'ONU, tot i que els haitians la rebutgen per violar la sobirania del país.

5. Liechtenstein

Aquest petit país europeu va suprimir el seu Exèrcit en 1868 perquè era massa costós. Les Forces Armades van existir a Liechtenstein únicament en temps de guerra. Actualment Suïssa s'encarrega de la seva protecció si es veu atacat per un altre país.

6. Barbados

Des de fa molts anys Barbados és un país plenament pacifista. Manté només una policia destinada a fer-se càrrec dels assumptes interns del país. El Sistema Regional de Seguretat s'encarrega de la protecció de Barbados.

7. Illes Marshall

Enmig del Pacífic es troben les Illes Marshall, un idíl·lic arxipèlag format per 29 atols i 5 illots. Aquest país va ser colònia espanyola fins que en 1885 va ser venut a Alemanya. Posteriorment les Illes Marshall van passar a formar part dels Estats Units i, encara que van aconseguir la seva independència en 1990, l'armada nord-americana s'encarrega de la seva defensa.

8. Islàndia

Aquest país nòrdic manté les forces pacificadores expedicionàries, policia, guardacostes i fins a una unitat especial de policia per a casos específics, però no Exèrcit. Encara que és membre de l'OTAN, Islàndia va renunciar a les seves Forces Armades el 1859. A la pràctica Estats Units s'encarrega de defensar Islàndia. Tant és així que l'Exèrcit nord-americà va mantenir una base militar al país des de 1951 fins al 2006.

Països sense Exèrcit

Islàndia, l'únic país nòrdic que no compta amb un Exèrcit. (Getty Images)

9. Panamà

Va renunciar al seu Exèrcit en 1990 i va confirmar la seva decisió en 1994 amb una votació unànime al Parlament. Panamà va signar un tractat amb Colòmbia per a la seva protecció integral en cas d'entrar en guerra amb un altre país.

10. Mònaco

Els prínceps de Mònaco van suprimir les seves Forces Armades en el segle XVII. No obstant això, el país manté una pintoresca guàrdia d'honor que fa les delícies dels turistes. La Compagnie donis Carabiniers donis Prince diverteix als curiosos amb canvis de guàrdia davant el Palau monegasc que no tenen res a envejar als de Buckingham.