Encara que els polítics gairebé no han buscat el seu vot, els residents no escocesos d'Escòcia poden tenir la clau de la victòria en un ajustat referèndum en què una sola papereta podria decantar la balança. Després d'una campanya frenètica i molt disputada, amb enfrontaments passionals i enquestes que han anat acostant posicions entre els dos bàndols, tres sondejos publicats ahir ampliaven al 52% el suport al "no", quatre punts per davant del "sí".

Les dades d'aquestes enquestes, publicades als diaris The Scotsman, Daily Mail i Daily Telegraph, exclouen el percentatge d'indecisos, que oscil·laria entre el 8 i el 14% i pot ser clau en el resultat. D'un cens electoral de gairebé 4,3 milions de persones, es calcula que fins a un 14% podrien ser ciutadans d'altres parts de les Illes Britàniques, de la Unió Europea (UE) i de la Commonwealth (mancomunitat d'excolònies britàniques), amb dret a sufragi segons l'acord d'Edimburg signat el 2012 i que va establir les bases de la consulta.

Paral·lelament, uns 800.000 escocesos que viuen fora d'Escòcia no podran pronunciar-se avui sobre el futur del territori on van néixer. Encara que les enquestes apunten que els no escocesos -sobretot el mig milió d'anglesos, gal·lesos i nord-irlandesos- advoquen per la unió, són moltes les incògnites que envolten la intenció de vot dels estrangers, part dels quals pertanyen al grup dels indecisos.

Agniescka Shaikh és una polonesa de 35 anys, casada amb un indi i mare de dos nens, que porta deu anys residint a Escòcia, on els ciutadans de Polònia són el major grup d'immigració. "Tinc clar que votaré per la independència, crec que ofereix un futur millor per als nostres fills, encara que inicialment pugui ser una mica dur", assegura en un descans del seu treball en un establiment de menjar ràpid.

Segons la seva opinió, la independència portarà "més ocupació i impostos més baixos", i, després del trauma pel canvi inicial, "tot tornarà a la normalitat", raona. "Es va demostrar a Polònia o a l'Índia, d'on és el meu marit, que amb la independència els països surten guanyant -afegeix-. Tothom vol ser independent".

L'alemany Daniel Buettner, un consultor al camp de l'energia, també desitja que Escòcia, on resideix des de fa vuit anys, s'independitzi del Regne Unit, ja que desconfia de la política migratòria i sobre la UE del Govern de Londres. "Sento que Escòcia és molt més proeuropea que la resta del Regne Unit", afirma Buettner, qui recorda que el primer ministre britànic, el conservador David Cameron, ha promès celebrar un referèndum de pertinença a la Unió Europea si governa el 2017. Després dels polonesos i els alemanys, els grups d'immigrants més significatius són de l'Índia,el Pakistan i Irlanda, seguits dels d'altres països europeus.