El president italià, Giorgio Napolitano, ha descartat dimitir del seu càrrec per deixar pas a unes noves eleccions parlamentàries després de fracassar els intents d'aquesta setmana per formar govern, i ha manifestat la seva intenció de seguir en el càrrec fins al final del mandat, que acaba al maig. Prèviament, tots els principals diaris italians, havien informat que Napolitano estava considerant dimitir per evitar les clàusules constitucionals que impedeixen a un president dissoldre el Parlament i convocar eleccions en els últims mesos de la legislatura.

Malgrat les especulacions sobre la seva dimissió, el cap d'Estat, de 87 anys, ha dit als periodistes que continuarà amb els seus esforços per desencallar el punt mort en què les eleccions han deixat la governabilitat del país. Els intents dels últims dies per formar govern no han donat resultats, i el president va dir ahir que obria un temps de reflexió.

"Continuaré exercint fins a l'últim dia com em suggereix el sentit de la responsabilitat nacional, sense amagar al país les dificultats a les que encara m'enfronto", ha dit Napolitano en una roda de premsa al Palau del Quirinale.

A banda, el president ha explicat que demanarà a dos petits grups d'experts que formulin propostes de reformes institucionals i econòmiques que puguin trobar el suport de tots els partits polítics.

Ara per ara, el Partit Demòcrata, liderat per Pier Luigi Bersani, guanyador de les passades eleccions, no vol sentir a parlar d'un govern nacional amb el líder de la centradreta, Silvio Berlusconi, i el cap del Moviment 5 Estrelles, l'excòmic Beppe Grillo tampoc vol pactar amb Bersani. A més, aquests dos rebutgen tornar a crear un govern tecnòcrata, com el sortint de Mario Monti.